Produkt | Wartość |
---|
- Suma z VAT:
- 0 zł z VAT
Marka: Britta
Rodzaj | Nieporcjowany |
Typ | Basmati |
Zawartość netto | 500 g |
Dla diabetyków | Tak |
Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w | Pakistan, Paragwaj, Urugwaj, Indie |
Adres podmiotu wprowadzającego do obrotu |
Nazwa firmy: Sawex Foods spółka z ograniczoną odpowiedzialnością (dawniej 'Sawex spółka z ograniczoną odpowiedzia Ulica i numer: Wiertnicza 70 Kod pocztowy i miasto: 02-952 Warszawa PL |
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie | 56 op. zb. (DU) |
Składniki | ryż basmati |
Kraj pochodzenia głównego składnika | Pakistan, Paragwaj, Urugwaj |
Temperatura przechowywania min - max | 5 - 25 °C |
Czy znaki dietetyczne/alergenów znajdują się na opakowaniu? | Tak |
Termin minimalnej trwałości (od daty produkcji) | 200 dni (dzień) |
Żyto i produkty żytnie | Nie |
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne | Nie |
Seler i produkty pochodne | Nie |
Orzechy włoskie i produkty z orzecha włoskiego | Nie |
Orzech brazylijski i produkty z orzecha brazylijskiego | Nie |
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | Nie |
Orzechy makadamia i produkty z orzecha makadamia | Nie |
Jaja i produkty pochodne | Nie |
Nasiona sezamu i produkty pochodne | Nie |
Orzechy pekan i produkty z orzecha pekan | Nie |
Zboża zawierajace gluten | Może zawierać |
Orzeszki piniowe i produkty z orzeszkami piniowymi | Nie |
Dwutlenek siarki i siarczyny | Nie |
Ryby i produkty pochodne | Nie |
Mięczaki i produkty pochodne | Nie |
Gorczyca i produkty pochodne | Nie |
Łubin i produkty pochodne | Nie |
Orzechy nerkowca i produkty z orzecha nerkowca | Nie |
Pszenica i produkty z pszenicy | Nie |
Soja i produkty pochodne | Nie |
Owies i produkty owsiane | Nie |
Jęczmień i produkty jęczmienne | Nie |
Orzechy laskowe i produkty z orzechów laskowych | Nie |
Migdały i produkty z migdałami | Nie |
Skorupiaki i produkty pochodne | Nie |
Orzechy | Nie |
Pistacje i produkty pistacjowe | Nie |
Sposób przechowywania | przechowywać w suchym i chłodnym miejscu |
Instrukcje dotyczące przygotowania | 100 g ryżu wsypać do 1 litra gotującej się, osolonej wody. Gotować na słabym ogniu przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu osączyć i opłukać ryż krótko zimną wodą |
Zawartość błonnika w porcji (ogólnie) | 0,4 g |
Zawartość węglowodanów | 76 g |
Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie) | 0,6 g |
Ilość porcji w opakowaniu | 10 szt. |
Cukry | 0,2 g |
Zawartość węglowodanów (ogólnie) | 15 %RWS |
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia) | 745 kJ |
Jednostka będąca podstawą przeliczeń | g/100 g |
Zawartość soli w porcji (ogólnie) | 0,02 g |
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia) | 176 kcal |
Zawartość białek (ogólnie) | 9 %RWS |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
Wielkość porcji | 50 g |
Zawartość tłuszczów (ogólnie) | 1,1 g |
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry) | 0,1 g |
Zawartość soli (ogólnie) | 0 %RWS |
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone) | 0,3 g |
Zawartość soli | 0,03 g |
Zawartość węglowodanów w porcji | 38 g |
Zawartość węglowodanów (cukry) | 0 %RWS |
Wartość energetyczna kJ | 9 %RWS |
Zawartość białek | 8,7 g |
Wartość energetyczna kcal | 351 kcal |
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone) | 2 %RWS |
Wartość energetyczna kcal (energia) | 9 %RWS |
Zawartość białek w porcji (ogólnie) | 4,4 g |
Dodatkowe informacje na temat produktu | Ryż basmati jest długoziarnistą odmianą ryżu. Wyróżnia go charakterystyczny orzechowy smak i kwiatowy zapach. Ma on także dłuższy okres przydatności do spożycia niż zwykły ryż biały. To właśnie od intensywnego aromatu pochodzi jego nazwa. Słowo “bas” w języku hindi oznacza nic innego jak “pachnący”. |