DARMOWA DOSTAWA już od 249 zł!
Parzenie herbaty - czarnej zielonej, yeba mate. Co warto wiedzieć?
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, który nie tylko koi zmysły, ale także wzbogaca nasze dni w wyjątkowe smaki i aromaty. Polacy szczególnie chętnie sięgają po filiżankę ulubionego naparu w chłodnych miesiącach jesienno-zimowych, choć nawet latem herbata pozostaje wiernym towarzyszem chwil relaksu.
Ale czy nawyk picia herbaty jest zdrowy? Jak w pełni odkryć korzyści różnych rodzajów tego napoju? Przygotowaliśmy praktyczny przewodnik, który pomoże wybrać odpowiednią herbatę, niezależnie od gustu!
Co wpływa na różnorodność herbat i ich działanie?
Pod pojęciem "herbata" kryje się niezwykły świat różnorodności – różne rodzaje naparów, smaków, właściwości oraz tradycji parzenia. Skąd bierze się tak szeroki wachlarz wyborów?
1️⃣ Bogactwo gatunków i odmian roślin – Źródłem herbaty są rozmaite rośliny, których liście lub pąki przybierają różne smaki i właściwości w zależności od ich pochodzenia.
2️⃣ Tajemnica produkcji – Ten sam gatunek liści może dać zupełnie inne efekty w zależności od sposobu ich obróbki. Znaczenie mają procesy takie jak:
-więdnięcie na słońcu w naturalnych warunkach,
-ugniatanie i podrzucanie w koszach, które uwalnia olejki aromatyczne,
-prażenie na patelni lub poddawanie fermentacji, utleniania i suszenia.
3️⃣ Od stopnia utlenienia do koloru – Herbata może być czarna, zielona, biała, żółta czy czerwona. Każdy proces przetwarzania liści daje napar o innym charakterze i właściwościach – od delikatnych, odświeżających smaków zielonej herbaty po wyraziste, głębokie aromaty czarnej.
Warto również wspomnieć, że rozmaite zioła i przyrządzane z nich napary także zwykło się nazywać herbatami. Mimo że melisa, rumianek, czystek czy mięta to zupełnie różne zioła o odmiennych właściwościach, wszystkie znajdziesz w sklepach tuż obok tradycyjnych herbat. Możesz kupić je także w naszym sklepie internetowym.
Parzenie herbaty – na co zwrócić uwagę?
Smak i właściwości herbaty są zależne nie tylko od rodzaju naparu, ale również od sposobu przygotowywania go do picia. Obraz tego, jak bardzo może to być istotne, daje nam japońska kultura. Tam parzenie herbaty stanowi ceremonię, która, choć w zmienionej formie, jest kultywowana po dziś dzień. Jeśli napój przyrządzany jest w specjalny sposób, w pozbawionej pośpiechu atmosferze, w otoczeniu gości i piękna przyrody, picie go ma wymiar niemal duchowy.
Choć nasze domowe przygotowywanie herbaty stanowi czynność bardziej prozaiczną niż w Kraju Wschodzącego Słońca, to warto dołożyć starań, by zrobić to w odpowiedni sposób. Każdy rodzaj naparu przygotowuje się bowiem nieco inaczej. Szczególnie ważna jest temperatura oraz czas parzenia. Nie każdą herbatę, tak jak tę czarną, zalewa się wrzątkiem. W wielu przypadkach nie jest to zalecane, ponieważ napar straci wówczas część swoich właściwości. Istotny jest również czas, w którym torebka z suszem lub liście pozostaną w gorącej wodzie. Jeśli zapomnisz je wyjąć, herbata może na przykład stracić swój aromat i stać się bardzo cierpka za sprawą obecnych w niej garbników.
Zwróć również uwagę na ilość suszu i wielkość naczynia, z którego planujesz pić. Przyjmuje się, że na jedną filiżankę o pojemności 250 ml wystarczy około 2–2,5 g liści (zależnie od ich rozmiaru). Oczywiście, jeśli wybierasz produkt w torebkach, to jedna z nich w zupełności wystarczy do przygotowania porcji naparu. Czasami (jak w przypadku Liptona) z jednej torebki można zaparzyć nawet kilka filiżanek herbaty.
Jak parzyć czarną i zieloną herbatę?
Czarna herbata najlepiej smakuje, gdy jej liście zalewamy wrzątkiem (100°C) i pozostawiamy na 3–5 minut. W tym czasie uwalnia się jej głęboki aromat i intensywny smak.
W przypadku zielonej herbaty kluczowa jest niższa temperatura – około 70–80°C, aby uniknąć zbyt gorzkiego posmaku. Liście zielonej herbaty parzy się krócej, zwykle od 2 do 3 minut, co pozwala zachować jej delikatny smak oraz korzystne właściwości. Dopasowanie odpowiedniej temperatury i czasu parzenia do rodzaju herbaty to klucz do pełnego cieszenia się jej smakiem i aromatem.
Czy picie herbaty jest zdrowe?
Działanie herbaty różni się w zależności od jej rodzaju. Prawdą jest jednak, że picie tego naparu niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Przykładowo herbata zielona może stanowić wsparcie w obniżeniu poziom cholesterolu, a dzięki zawartym w niej flawonoidom wpływa na spowolnienie procesu starzenia. Z kolei herbata czerwona pomaga w pozbywaniu się toksyn z organizmu, a ze względu na działanie przyspieszające metabolizm jest polecana osobom chcącym się odchudzać.
Herbaty zdrowotne, czyli najczęściej specjalnie dobrane mieszanki ziół i owoców, także stanowią wsparcie w utrzymaniu dobrej kondycji organizmu. Warto jednak zwrócić uwagę na możliwe przeciwwskazania w ich stosowaniu. Listę składników takich herbatek (a często również zalecane spożycie) znajdziesz na ich opakowaniach.
Przeciwwskazania zdrowotne do picia herbaty
Jak każdy typ napoju czy pożywienia, tak i herbata stosowana w nadmiarze może szkodzić. Należy więc pić ją z umiarem. W tradycyjnej herbacie czarnej, białej, zielonej, czerwonej lub żółtej znajduje się teina, która jest substancją podobną do kofeiny. Jej przedawkowanie może powodować bóle głowy, stawów i żołądka oraz zaburzenia snu, a także potęgować niepokój. Ponadto zdarza się, że nadmiar teiny w organizmie prowadzi do anemii, powoduje kołatania serca i zbyt wysokie ciśnienie. Jaka jest zatem bezpieczna ilość herbaty, którą można spożyć w ciągu dnia? To zależy oczywiście od jej rodzaju, jednak standardowo uznaje się, że zdrowej osobie nieposiadającej specjalnych zaleceń od lekarza nie zaszkodzi wypicie maksymalnie dwóch do trzech filiżanek tego naparu dziennie.
Poza brakiem umiaru istotne są jednak także przeciwwskazania zdrowotne. Jeśli masz zamiar spróbować nowego napoju herbacianego, a chorujesz poważnie lub przewlekle, to warto najpierw skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Istnieją również pewne ograniczenia w spożywaniu herbaty oraz naparów ziołowych w przypadku kobiet karmiących i będących w ciąży. Dla własnego spokoju lepiej upewnić się, że dana substancja jest bezpieczna zarówno dla mamy, jak i dla dziecka.
Inne rodzaje naparów herbacianych i ich wpływ na zdrowie
Żółta herbata to dość rzadki napój, który jest również stosunkowo drogi. Uzyskuje się go drogą fermentacji nieenzymatycznej. Zawiera on dużą ilość antyoksydantów, dlatego można powiedzieć, że jest to herbata na zdrowie. Jej działanie moczopędne wspiera z kolei pozbywanie się toksyn z organizmu i prawidłową pracę nerek.
Herbata biała ze względu na dużą zawartość witaminy C polecana jest jako suplement w utrzymaniu zdrowej odporności organizmu. Powstaje z najmłodszych roślin, przez co jej smak jest bardzo subtelny. Działa pobudzająco, lecz zdecydowanie delikatniej niż kawa.
Herbata czerwona znana jest ze swoich właściwości wspierających proces odchudzania. W produkcji poddawana jest tylko częściowej fermentacji, co odróżnia ją od herbaty czarnej czy zielonej. Korzystnie wpływa między innymi na serce czy ciśnienie krwi. Jej aromat jest specyficzny, co zawdzięcza chociażby wieloletniemu leżakowaniu. Najdroższe herbaty z tej kategorii leżakują nawet sześćdziesiąt lat. Co ciekawe, jednym z rodzajów tego napoju jest oolong nazywany również herbatą niebieską lub turkusową.
Napoje herbaciane doskonale gaszą pragnienie zwłaszcza przy wysiłku fizycznym oraz w cieplejsze dni. Jeśli chcesz wiedzieć, jakie jeszcze napoje mogą orzeźwić i skutecznie nawodnić organizm zajrzyj do poradnika Jakie napoje najlepiej gaszą pragnienie?
Informacje nie stanowią porad eksperckich w indywidualnej sprawie i Sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne skutki porad.
Informacje nie stanowią porad eksperckich w indywidualnej sprawie i Sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne skutki porad.