DARMOWA DOSTAWA już od 249 zł!
Kawa a wybór ekspresu — jak dobrać kawę do konkretnego typu ekspresu?
Przedstawiamy krótki przewodnik, który pomoże wybrać najlepsze kawy do ekspresu ciśnieniowego i przelewowego. Dobry ekspres to najwygodniejszy sposób parzenia małej czarnej, espresso czy cappuccino. Żeby w pełni wykorzystać potencjał urządzenia, bardzo ważny jest odpowiedni rodzaj kawy, którą do niego wsypujemy. Im lepiej dopasujemy ją do typu ekspresu, tym lepsze efekty osiągniemy. Jeśli chcemy delektować się doskonałym smakiem i aromatem kawy, warto zwrócić uwagę na: gatunek, region uprawy, stopień wypalenia i świeżość ziaren. Bardzo ważna jest także jakość kupowanego produktu. Przygotowaliśmy krótki przewodnik, który pomoże wybrać najlepsze kawy do ekspresu ciśnieniowego i przelewowego.
Gatunki kawy – co warto o nich wiedzieć?
Plantacje kawy rozciągają się w całym pasie międzyzwrotnikowym i uprawia się na nich wiele gatunków kawowca. Najbardziej popularne to arabika i robusta, które stanowią ponad 98% produkcji światowej. Oba gatunki doskonale sprawdzą się jako kawy do ekspresu i warto przyjrzeć im się bliżej:
->arabika – najbardziej szlachetna i często nazywana jest królową kaw. Największe plantacje znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Meksyku, Afryce Równikowej i na Jawie. Jej ziarna mają charakterystyczną bruzdę w kształcie litery S i są dość duże. Arabika jest bardzo aromatyczna i ma lekko kwaśny smak z delikatną nutą czekoladową. Wyróżnia się niską zawartością kofeiny – od 0,9 do 1,4% w zależności od odmiany. Polecana jest miłośnikom łagodnej kawy bez posmaku goryczki.
->robusta – drugi znaczący gatunek kawy, który uprawiany jest przede wszystkim w Wietnamie oraz w Indonezji, Brazylii, wschodniej i centralnej Afryce. Kawa zaparzona z robusty ma charakterystyczną ciemną piankę i zawiera 1,8-4% kofeiny. Jej smak jest wyrazisty i pozbawiony kwasowości, a w niektórych odmianach wyczuwalna jest orzechowa nuta. Docenią ją wszyscy koneserzy espresso i kawy z dodatkiem mleka.
->Poza gatunkiem ziaren ważny jest także region ich pochodzenia. Kawy z Ameryki Południowej są stonowane i można w nich wyczuć nutę orzechową, czekoladową i cytrusową. Natomiast te pochodzące z plantacji afrykańskich charakteryzują się wysoką kwasowością oraz owocowo-kwiatowym posmakiem. Kawa uprawiana w Azji po zaparzeniu ma wyrazisty nieco ziemisty smak z nutą korzenną. Wyróżnia się też minimalną kwasowością. Wybór gatunku i regionu pochodzenia ziaren zależy tylko od indywidualnych preferencji.
Miłośnikom łagodnych smaków może bardziej przypaść do gustu jednorodna arabika, a amatorom mocnego espresso – robusta. Bardzo popularne są mieszanki obu gatunków ziaren w różnych proporcjach, dzięki którym można uzyskać kawy z ekspresu przelewowego i ciśnieniowego o rozmaitym charakterze.
Stopień palenia kawy
Kupując kawę, trzeba zwrócić szczególną uwagę na jej wypalenie, które wpływa na smak, aromat i moc. Są cztery stopnie palenia ziaren:
-jasne – najlepiej oddaje naturalne nuty smakowe. Ziarna mają jasnobrązowy kolor, bez oleistego nalotu olejków eterycznych. Mają też najwięcej kwasowości. -średnie – ziarna są lekko brązowe, a ich smak doskonale zbilansowany. Kwasowość jest słabsza, aromat zachowany, a nuty smakowe intensywniej wyczuwalne. Mają też optymalny poziom kofeiny. -średnio ciemne – ziarna mają mocno brązowy kolor, przyjemną goryczkę i są niemal pozbawione kwasowości. Na ich powierzchni czasem widać kropelki olejków eterycznych. Nadal wyczuwalne są naturalne nuty smakowe, które zyskują dodatkową słodycz, a aromat nabiera mocy. -bardzo ciemne – ziarna są ciemnobrązowe, przechodzące nawet w czerń i błyszczące. Podczas palenia niemal całkowicie zanikają naturalne nuty smakowe, a kawa jest gorzka i bez kwasowości. Ma również największy poziom kofeiny.
Ziarnista czy mielona – jaka kawa do ekspresu jest lepsza?
Asortyment różnego rodzaju kaw ziarnistych i mielonych jest ogromny i wiele osób może zadawać sobie pytanie, jaką wybrać. Odpowiedź jest prosta – maksymalne rezultaty można uzyskać z ziaren zmielonych tuż przed zaparzeniem. Dlatego najlepszą opcją jest kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego i przelewowego. Dłużej zachowuje świeżość i pozwala wydobyć pełną gamę smaków i głęboki aromat. Kawa ziarnista jest też bogatsza odżywczo i ma mocniejsze działanie pobudzające. Warto ją wybierać zawsze, gdy mamy urządzenie z młynkiem lub osobny sprzęt do mielenia ziaren. Ważne, żeby wystrzegać się taniej i niskiej jakości kawy ziarnistej niewiadomego pochodzenia. Mogą się w niej znajdować kawałeczki drewna czy kamyczki, które uszkodzą urządzenie.
Jeśli nie posiadamy młynka, to wybór jest oczywisty – kawa mielona. W tym przypadku także trzeba postawić na jakość i kupować produkty sprawdzonych marek. Bardzo ważne, żeby chronić kawę przed zwietrzeniem i szczelnie zamykać po każdym użyciu, a najlepiej przesypać do pojemnika z nakrętką. Wbrew powszechnej opinii, nie warto trzymać jej w lodówce, bo szybciej traci smak i aromat. Jednak nawet najlepsza kawa mielona do ekspresu ciśnieniowego czy przelewowego nie dorówna świeżo mielonym ziarnom. Warto zainwestować w młynek, tym bardziej że nie jest to duży wydatek – dobre modele można kupić już za 100-300 złotych. Najlepszy będzie żarnowy z regulacją stopnia mielenia, jak np. DE'LONGHI KG79, który umożliwia optymalne dostosowanie grubości ziaren do typu ekspresu bez ryzyka ich przepalenia.
Polecane produkty
Kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego automatycznego
Ekspresy automatyczne z młynkiem są stworzone, aby używać do nich kawy ziarnistej. Dają najwięcej możliwości wyboru gatunków i rodzaju ziaren. Lepiej tylko unikać jasno palonych, bo otrzymamy z nich kwaśną kawę pozbawioną aromatu. Dzięki temu, że ekspres ma młynek, nie musimy się martwić o nieprawidłową grubość ziaren. Wiele modeli pozwala na regulację stopnia zmielenia i warto eksperymentować z ustawieniami, żeby wybrać optymalny. Z powodzeniem można używać do ekspresu ciśnieniowego kawy jednorodnej i mieszanej. Jeśli chcemy uzyskać idealne cappuccino czy espresso z kremową pianką, warto użyć ciemno wypalanych ziaren arabiki określonych crème.
Mieszanki arabiki z dodatkiem robusty z różnych regionów pozwalają na eksperymentowanie ze smakami. Trzeba jednak uważać na kawy ziarniste sztucznie aromatyzowane. Ich ziarna są powleczone tłustym nalotem, który może uszkodzić młynek. Niektórzy producenci umożliwiają także używanie kawy mielonej do ekspresu ciśnieniowego, ale takie rozwiązanie wydaje się mijać z przeznaczeniem urządzenia.
Jaka kawa do ekspresu kolbowego
Ekspresy kolbowe są najbardziej zaawansowane pod względem sposobu parzenia kawy. Pozwalają na idealne dopasowanie głębi jej smaku i aromatu do indywidualnych preferencji. Jeśli mamy młynek, to warto zawsze używać ziarnistej kawy do ekspresu ciśnieniowego kolbowego, żeby w pełni wykorzystać jego możliwości. Najlepiej wybierać ziarna ciemno palone dedykowane do espresso. Doskonale sprawdzi się zarówno kawa jednorodna, jak i mieszanka arabiki i robusty. Dodatek robusty podwyższy poziom kofeiny i pozwoli uzyskać gęstą ciemno-orzechową crème o gorzkawym posmaku.
Do ekspresu ciśnieniowego polecane są ziarna drobno lub średnio zmielone. Z nich uzyskamy najwyższej jakości esencję z pięknym aromatem i idealną crème. Zbyt grube ziarna nie zaparzają się odpowiednio, natomiast z bardzo drobno mielonych otrzymamy nieestetyczny matowy napój, często z drobnymi fusami. Jeśli nie mamy młynka, to wybierajmy najwyższej jakości kawa mieloną do ekspresu ciśnieniowego. Przed zakupem trzeba tylko sprawdzić, czy stopień wypalenia i zmielenia ziaren jest odpowiedni do urządzeń kolbowych.
Polecane produkty
Najlepsza kawa do ekspresu przelewowego
Działanie ekspresów przelewowych polega na powolnym parzeniu zmielonych ziaren na zasadzie filtracji. Pozwala to wydobyć z kawy naturalny smak i aromat danej odmiany. Polecane są jasne i średnio palone ziarna, które pozbawione są goryczki. Kawa z ekspresu przelewowego przygotowana ze 100% arabiki, np. Lavazza Qualita ORO będzie bardzo łagodna i lekko słodka z delikatną nutą kwasowości.
Doskonale sprawdzą się również mieszanki arabiki i robusty, wybór zależy od preferencji co do mocy i zawartości kofeiny. Ze względu na metodę parzenia, intensywność naparu zależy także od tego, ile kawy do ekspresu przelewowego wsypiemy. Bardzo ważny jest stopień zmielenia ziaren, który należy dopasować do typu filtra. W stożkowych najlepiej używać drobno zmielonej kawy, natomiast w płaskich średniej grubości. Najlepiej stosować ziarnistą kawę do ekspresu przelewowego, ale bardzo dobra mielona także spełni swoje zadanie.
Jaką kawę do ekspresu wybrać – polecani producenci
Odpowiedni wybór gatunku i regionu pochodzenia ziaren oraz dopasowanie ich do typu ekspresu pozwoli nam przygotować kawę, jaką lubimy najbardziej. Najlepiej kupować produkty wysokiej jakości z dokładnym opisem wszystkich tych parametrów na opakowaniu. Szczególnym uznaniem cieszą się włoskie kawy, tj. Lavazza, Bazzara, Jolly, Pellini i Illy, które doceniane są na całym świecie. Bardzo dobre opinie mają także marki: Kimbo, DeLonghi, Davidoff, Tchibo i Coffee Cruise. Warto wypróbować różne, aby znaleźć idealny smak kawy z ekspresu przelewowego lub ciśnieniowego.
Szukasz właśnie nowego ekspresu do kawy i nie chcesz wydawać zbyt wysokiego budżetu? Przeczytaj poradnik Ekspres do kawy do 2000 zł, dzięki któremu wybierzesz ekonomiczny ale sprawdzony sprzęt.
Informacje nie stanowią porad eksperckich w indywidualnej sprawie i Sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne skutki porad.