DARMOWA DOSTAWA już od 249 zł!
Najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego — jak ją znaleźć?
Jakie gatunki kaw wyróżniamy, na co zwrócić uwagę, wybierając ziarna i jaka kawa ziarnista jest najlepsza do ekspresu ciśnieniowego? Marzy Ci się aromatyczna kawa jak z kawiarni? Możesz cieszyć się nią każdego dnia i to bez wychodzenia z domu! Wszystko, czego potrzebujesz, to dobrej jakości ekspres ciśnieniowy i kawa ziarnista. Sprawdź, jakie gatunki kaw wyróżniamy, na co zwrócić uwagę, wybierając ziarna i jaka kawa ziarnista jest najlepsza do ekspresu ciśnieniowego. Zaczynamy!
Jaka kawa ziarnista jest najlepsza – arabika czy robusta?
Poszukując najlepszej kawy ziarnistej do ekspresu, musimy zacząć od podstaw, czyli gatunków kaw. Drzewka kawowca rosną w krajach leżących w tzw. pasie kawowym, gdzie występują najlepsze warunki do wzrostu – stałe temperatury, słońce i obfite deszcze. Specyficzne warunki, sposób zbierania ziaren i różnice w wysokości nad poziomem morza mają znaczący wpływ na jakość i cenę kawy.
Kraje leżące w pasie kawowym, zlokalizowanym między zwrotnikami Raka i Koziorożca, to zarazem najwięksi producenci i eksporterzy kawy na świecie. Zaliczamy do nich Brazylię, Kolumbię, Wietnam, Indie, Indonezję i Etiopię. Kawę uprawia się również w Meksyku, Gwatemali, Peru, Rwandzie, Kenii, Tanzanii, Jemenie, Salwadorze, Papui-Nowej Gwinei i wielu innych miejscach.
Kawa z każdego regionu wyróżnia się swoistymi cechami, dlatego wytrawni kawosze zwracają szczególną uwagę na pochodzenie ziaren. Te z plantacji położonych w Środkowej oraz Południowej Ameryce są łagodne i zbalansowane, z delikatną kwasowością i nutami orzechowymi. Ziarna afrykańskie wyróżniają się natomiast orzeźwiającymi nutami cytrusowymi i aromatami czerwonych owoców. Z kolei kawa pochodząca z Azji jest znacznie bardziej ziemista i słodka, a wśród jej aromatów wyczuwalne są nuty czekoladowe oraz przyprawowe. Wyróżniamy dwa podstawowe gatunki kaw: arabikę i robustę.
Arabika
Nazywana również kawą arabską, jest trudniejsza w uprawie niż inne gatunki, dlatego z reguły jest droższa, bardziej ceniona i uznawana za najlepszą kawę. Ten gatunek pochodzi z Etiopii, gdzie uprawiany jest na terenach położonych od 700 do 2500 m n.p.m. Do czołowych producentów zaliczamy również Brazylię, Kolumbię, Indonezję, Wybrzeże Kości Słoniowej i Gwatemalę. Arabika to aromatyczna i delikatna kawa ziarnista z wyczuwalną słodyczą, choć wiele zależy od jej pochodzenia i dalszej obróbki. Ziarno arabiki ma podłużny kształt i charakterystyczną falistą bruzdę. Cechuje się też dość niską zawartością kofeiny, w granicach od 1% do 1,5%. Mimo trudnych warunków hodowli arabika stanowi ok. 70% wszystkich upraw kawy. Dużą popularnością cieszą się tzw. blendy, czyli mieszanki kilku rodzajów ziaren pochodzących z różnych stron świata. Taka mieszanka pozwala uzyskać niepowtarzalny aromat i smak.
Robusta
Uprawy robusty stanowią ok. 30% wszystkich upraw kawy. Mimo że robusta (nazywana również kawą kongijską) nie jest tak popularna jak arabika, jej unikalne cechy sprawiają, że znajduje swoich zwolenników. Jej główną zaletą jest wysoka zawartość kofeiny (nawet 4%). Gatunek ten jest łatwiejszy w uprawie i bardziej odporny na szkodniki czy choroby, co wpływa również na niższą cenę kawy. Robustę uprawia się na terenach położonych na wysokości 400-600 m n.p.m., a za jej głównego producenta uznawany jest Wietnam. Ziarna robusty są mniejsze i bardziej okrągłe niż ziarna arabiki. Robusta przypadnie do gustu miłośnikom intensywnych kaw o wyrazistym smaku, wyczuwalnej goryczce i dużej zawartości kofeiny. Smak tej kawy ziarnistej bardzo często określany jest jako „ostry”. W sprzedaży rzadko występuje jako kawa 100% – najczęściej można ją znaleźć w mieszankach z arabiką, które wyróżniają się większą intensywnością niż 100% arabika.
Polecane produkty
Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?
A więc arabika czy robusta: co wybrać? Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Jeśli cenisz delikatne i łagodne kawy z lekką nutą słodyczy, postaw na 100% arabikę. A może zależy Ci na tym, by napar silnie pobudzał, był intensywny i zawierał dużą dawkę kofeiny? W tym przypadku najlepiej sprawdzi się robusta lub mieszanka arabiki i robusty.
Na smak naparu wpływa zarówno rodzaj ziaren, jak i jakość ekspresu. Jeśli dopiero planujesz zakup urządzenia, postaw na znaną, renomowaną markę. Dużą popularnością cieszą się ekspresy do kawy DeLonghi, Philips, Amica, Krups, Siemens i Zelmer. Wybierając ekspres ciśnieniowy, warto też zwrócić uwagę na jego moc – im wyższa, tym szybsze przygotowywanie kawy. Do ekspresów ciśnieniowych zaliczamy urządzenia automatyczne i kolbowe. Te pierwsze umożliwiają łatwe przyrządzanie kawy za pomocą prostych w obsłudze przycisków, natomiast te drugie wymagają nieco więcej wprawy, ale też zapewniają większą kontrolę nad intensywnością naparu. Jeśli nie masz zadatków na baristę i zależy Ci na tym, by cieszyć się pyszną kawą od razu po wstaniu z łóżka, postaw na ekspres automatyczny. Jeśli z kolei traktujesz przyrządzanie kawy jak rytuał, nie ma lepszego urządzenia niż ekspres kolbowy.
Jaki stopień palenia kawy?
Dobra kawa do ekspresu ciśnieniowego powinna być ziarnista i zmielona tuż przed przyrządzeniem – w ten sposób możemy wydobyć z ziaren cały smak i aromat. Najlepiej więc wyposażyć się w ekspres z wbudowanym młynkiem lub dokupić dobrej jakości młynek żarnowy. Wybierając kawy ziarniste do ekspresu, zwróć uwagę na sposób wypalania ziaren, czyli parametr, który ma znaczący wpływ na smak i zawartość kofeiny w kawie.
Ziarna jasno palone – cechuje je krótki czas palenia i jasnobrązowy kolor. Zaparzona kawa wyróżnia się owocowymi nutami i świetnie sprawdza się do ekspresu przelewowego lub zaparzacza tłokowego (french press). Wykorzystując ziarna jasno palone w ekspresie ciśnieniowym, trzeba się jednak liczyć z tym, że kawa będzie kwaśna i niedoparzona.
Ziarna średnio palone – takie ziarna cechują się średnią intensywnością oraz brązowym odcieniem i nadają się zarówno do ekspresów ciśnieniowych, jak i kawiarek czy french pressów.
Ziarna ciemno palone – ciemnobrązowe ziarna wyróżnia wysoka intensywność smaku, niska kwasowość i wyczuwalna goryczka, niekiedy z nutami orzechowymi i czekoladowymi. Kawa ciemno palona idealnie nadaje się do ekspresu ciśnieniowego czy kawiarki.
Dobra kawa ziarnista do ekspresu powinna więc być średnio lub ciemno palona. Kawy jasno palone warto zostawić do parzenia innymi metodami. Pamiętaj też, by do ekspresu z wbudowanym młynkiem nie wsypywać ziaren aromatyzowanych, których olejki mogłyby uszkodzić urządzenie. Jeśli zastanawiasz się nad nowym ekspresem do kawy, polecamy sprawdzić poradnik: Na co zwrócić uwagę wybierając domowy ekspres do kawy, aby wybrać sprzęt idealny dla swoich potrzeb i budżetu.
Informacje nie stanowią one porad eksperckich w indywidualnej sprawie i Sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne skutki porad.
Polecane produkty
Informacje nie stanowią one porad eksperckich w indywidualnej sprawie i Sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne skutki porad.
Informacje nie stanowią one porad eksperckich w indywidualnej sprawie i Sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne skutki porad.