DARMOWA DOSTAWA już od 249 zł!
Najlepsza kawa ziarnista - czym się kierować przy zakupie?
**Jakimi cechami powinna się wyróżniać dobra kawa ziarnista do ekspresu? W życiu każdego miłośnika kawy przychodzi taki moment, gdy dotychczasowy sposób przyrządzania tego napoju przestaje spełniać jego oczekiwania. Wówczas potrzebna jest zmiana. Dobrą inwestycją jest zakup ekspresu. Kluczową kwestią jest także dobór kawy o odpowiednich walorach smakowych.
Najlepsza kawa ziarnista to pojęcie względne. Oczywiście każdy ma odmienne preferencje i tym samym będzie oczekiwać innych właściwości. Można jednak wyróżnić kilka stosunkowo uniwersalnych kryteriów, którymi warto posłużyć się przy przeglądaniu oferty sklepowej i podejmowaniu ostatecznej decyzji. Przekonaj się jakimi cechami powinna wyróżniać się dobra kawa ziarnista do ekspresu.
Jaki skład ma najlepsza kawa ziarnista?
W świecie kawy można wyróżnić dwa dominujące gatunki, czyli arabicę oraz robusta. Ta pierwsza charakteryzuje się delikatniejszym smakiem oraz słodkawymi nutami. Jej uprawy znajdują się przede wszystkim w Ameryce Południowej. Druga to z kolei specjalność plantatorów z dalekiej Azji. Robusta jest mocniejsza i charakteryzuje ją większa zawartość kofeiny. Choć wyższa jakość przypisywana jest arabskiej odmianie, wybór jest kwestią preferencji.
Kluczową kwestią jest jednak zwrócenie uwagi na zawartość opakowania. Nie wszystkie kawy umieszczane na sklepowych półkach charakteryzują się jednorodnym składem. Możesz też trafić na kompozycję składającą się z wymieszanych ziaren robusty oraz arabiki. W tym przypadku przy doborze odpowiedniego wariantu warto posługiwać się jedną prostą zasadą.
Jeżeli preferujesz kawy czarne, wybierz produkt jak najbardziej jednorodny, składający się z ziaren jednego gatunku. Pamiętaj, że robusta pobudzi Cię zdecydowanie skuteczniej niż arabica. Nie wszystkim jednak odpowiada ten charakterystyczny głęboki smak.
Zamierzasz przygotowywać więcej napojów z dużą zawartością mleka? Sięgnij po mieszankę ziaren z obu rodzin. Taki krok może jeszcze bardziej wzbogacić bukiet smakowy w Twojej cafe latte bądź cappuccino. Informacje dotyczące zawartości znajdziesz na opakowaniu. Jeśli składasz zamówienie przez internet, wzmianka na ten temat powinna być umieszczona na stronie produktu.
Polecane produkty
Dobra kawa ziarnista a wybór producenta
Marka stanowi bardzo przydatne kryterium przy doborze kawy. Producenci ze wszystkich branż dokładają wszelkich starań, aby kształtować pozytywny wizerunek w oczach odbiorców. Oczywiście taki rezultat często uzyskiwany jest poprzez przedsięwzięcie wprawnych zabiegów marketingowych. Trudno byłoby jednak zyskać renomę, gdyby produkt nie spełniał wymagań konsumentów.
Podczas przeszukiwania sklepowego asortymentu warto mieć na uwadze producentów, którzy są doskonale znani. Ich rozpoznawalność świadczy o tym, że od dawna dostarczają artykuły spożywcze na miarę potrzeb klientów. W tym gronie warto wskazać takie marki jak Jacobs, Tchibo, MK Cafe. To dobre, tanie kawy ziarniste, które nie będą dużym obciążeniem dla domowego budżetu.
Koneserzy kawy powinni zwrócić się w kierunku sektora premium, gdzie na szczególną uwagę zasługuje Lavazza. O renomie tej marki świadczy chociażby jej bogata historia. Firma została założona w 1895 roku i od tamtej pory sukcesywnie doskonaliła swoje metody produkcyjne. Dzięki nim kawa została dostosowana do potrzeb nowoczesnego rynku, a jednocześnie zachowała swoją pierwotną tożsamość. To doskonała, jeśli nie najlepsza kawa do ekspresu przelewowego. Lavazza przywodzi na myśl przytulne kawiarenki wzbogacające krajobraz włoskich miasteczek. To kwintesencja stylu dolce vita, opierającego się na czerpaniu przyjemności z każdego momentu. Spijanie aromatycznej kawy z filiżanki wprost idealnie wpisuje się w tę konwencję.
Po przetestowaniu różnych wariantów, każdy miłośnik kawy z pewnością znajdzie produkt, który najtrafniej odpowiada na jego oczekiwania. Nawet po wybraniu osobistego numeru jeden nie należy jednak zaprzestawać poszukiwań. Świat kawy skrywa wiele tajemnic i nieustannie się rozrasta. Warto doświadczać nowych doznań smakowych. Być może wkrótce osobisty faworyt będzie musiał ustąpić miejsca na tronie, a później ta sytuacja jeszcze wielokrotnie się powtórzy. Otwartość na zmiany umożliwia nieustanne poszerzanie horyzontów, a przecież picie kawy to sama przyjemność. Eksperymenty warto rozpocząć od marki Dallmayr pozyskującej ziarna z upraw w Etiopii. To najlepsza kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego.
Jak stopień wypalenia ziaren wpływa na efekt końcowy?
Przebieg procesu obróbki artykułów spożywczych jest kluczowy w kontekście ostatecznego smaku. W zależności od stopnia wypalenia ziaren, kawa ujawnia swoje nieco inne właściwości. W tym przypadku klasyfikacja jest stosunkowo intuicyjna.
Jasno palone ziarna będą charakteryzować się stosunkowo delikatnym smakiem oraz aromatem. Całkowite przeciwieństwo stanowi oczywiście ciemne palenie. W ten sposób uzyskuje się głęboki i wyrazisty smak. To doskonała propozycja dla entuzjastów mocnej kawy.
Pomiędzy wcześniej wspomnianymi wariantami występuje też palenie średnie, czyli swoisty kompromis. Takie rozwiązanie będzie posiadać część właściwości ciemnego oraz jasnego palenia. W związku z tym bukiet smakowy może okazać się nawet ciekawszy dla wielu osób.
Dobór kawy jest kwestią indywidualną. Przed zakupami warto uzbroić się w podstawowe informacje, aby mniej więcej mieć możliwość oceny i porównania dostępnych wariantów. A jeśli marzysz o kawie, jak z kawiarni we własnym domu- sprawdź nasz poradnik. Na co zwrócić uwagę wybierając domowy ekspres do kawy?, z którego dowiesz się, jak wybrać dobry ekspres do kawy.
Informacje nie stanowią porad eksperckich w indywidualnej sprawie i Sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne skutki porad.
Informacje nie stanowią porad eksperckich w indywidualnej sprawie i Sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne skutki porad.