DARMOWA DOSTAWA już od 249 zł!
Najlepsze kuchnie świata - czym się wyróżniają?
Najlepsze kuchnie świata - czym się wyróżniają?
Podróże kształcą i pozwalają poznać zwyczaje, kulturę i smaki z całego świata. Każda kuchnia narodowa wyróżnia się specyficznymi potrawami i produktami, które zaskoczą Cię oryginalnym i niepowtarzalnym smakiem. Jakie są najlepsze kuchnie świata?
Oczywiście na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi - każda narodowa kuchnia skrywa w sobie bogactwo smaków, potraw i tradycji, które warte są poznania i mogą nas zachwycić niezwykłą harmonią smaków i oryginalną sztuką kulinarną. Jest jednak kilka tradycji kulinarnych, które kojarzą się z najlepszym jedzeniem na świecie. Jakie kuchnie świata są uważane za najsmaczniejsze**
Kuchnia włoska – nie tylko pizza, makaron i pomidory
Kuchnie włoska to chyba ulubiona kuchnia wielu Polaków i jednocześnie najbardziej popularna kuchnia świata – zaraz po kuchni francuskiej. Musimy mieć jednak świadomość, że pizza serwowana w Polsce całkowicie odbiega od standardów włoskiej sztuki kulinarnej. Czym wyróżnia się kuchnia włoska spośród innych narodowych kuchni? Przede wszystkim dużą ilością wykorzystywanych warzyw i przypraw, takich jak oregano, bazylia, estragon, tymianek i rozmaryn. Dania kuchni włoskiej często wykorzystują również oliwę z oliwek, pomidory, cebulę i czosnek, oliwki oraz oczywiście charakterystyczny twardy ser wytwarzany z surowego mleka – parmezan. Kuchnia włoska zaskakuje bardzo wieloma ciekawymi daniami z makaronem, owocami morza i rybami w roli głównej.
Zwyczaje kulinarne we Włoszech
Włosi jadają syte kolacje o dość późnej porze i w związku z tym rano decydują się na bardzo lekkie śniadanie. Na Półwyspie Apenińskim obiad wcale nie jest najbardziej obfitym posiłkiem. Każdy z regionów ma swój własny tradycyjny obiad, ale bardzo często jest to po prostu porcja makaronu i warzyw w formie sałatki. Makaron to zdecydowanie jeden z najważniejszych składników tej najpopularniejszej kuchni świata. Jednak kuchnia włoska to również doskonałej jakości mięso. Niezwykle popularne i reprezentatywne dania kuchni włoskiej to pieczeń z cielęciny, gulasz z dzika i wołowina duszona w czerwonym winie.
Najpopularniejsze dania we Włoszech
Jakie są najpopularniejsze dania we Włoszech? Pisząc o kuchni włoskiej, trzeba koniecznie wspomnieć o:
spaghetti, czyli długim makaronie w formie nitek z sosem bolońskim lub z sosem napoli i parmezanem.
cannelloni, które w dosłownym tłumaczeniu oznaczają duże rurki wypełniane najczęściej fardzem z mięsa, zapiekane w piekarniku i polewane pomidorowym sosem.
lasagne - szerokie płaty makaronu, który układa się warstwowo na przemian z farszem misnym,
- pizza, której przedstawiać nie trzeba,
- ravioli czyli małe pierożki z serem ricotta w środku, mięsem lub warzywami.
- tortellini - najczęściej z farszem serowym, szpinakowym lub mięsnym, często używane do sałatek.
Włoska kuchnia - jedna z tych najbardziej lubianych przyniosła nam również risotto, czyli danie na bazie ryżu z dodatkiem mięsa lub owoców morza, a także zupę minestrone. To niezwykle aromatyczna zupa na bazie warzyw, przede wszystkim cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku i szpinaku, która jest podawana na różne sposoby w zależności od regionu Włoch.
Warto również wspomnieć o sycylijskim daniu z bakłażana, pomidorów i selera naciowego oraz oliwek i kaparów. Ta warzywna odmiana gulaszu – caponata – doprawiana jest często octem lub sosem słodko-kwaśnym. Włosi uwielbiają również sałatki, które przyjęły się na całym świecie. Najbardziej znane to z pewnością sałatka cezar z sałaty rzymskiej, piersi kurczaka i oliwy z oliwek oraz caprese z pomidorów z mozzarellą polanych oliwą i udekorowanych liśćmi bazylii.
Podróże kształcą i pozwalają poznać zwyczaje, kulturę i smaki z całego świata. Każda kuchnia narodowa wyróżnia się specyficznymi potrawami i produktami, które zaskoczą Cię oryginalnym i niepowtarzalnym smakiem. Jakie są najlepsze kuchnie świata?
Oczywiście na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi - każda narodowa kuchnia skrywa w sobie bogactwo smaków, potraw i tradycji, które warte są poznania i mogą nas zachwycić niezwykłą harmonią smaków i oryginalną sztuką kulinarną. Jest jednak kilka tradycji kulinarnych, które kojarzą się z najlepszym jedzeniem na świecie. Jakie kuchnie świata są uważane za najsmaczniejsze**
Kuchnia włoska – nie tylko pizza, makaron i pomidory
Kuchnie włoska to chyba ulubiona kuchnia wielu Polaków i jednocześnie najbardziej popularna kuchnia świata – zaraz po kuchni francuskiej. Musimy mieć jednak świadomość, że pizza serwowana w Polsce całkowicie odbiega od standardów włoskiej sztuki kulinarnej. Czym wyróżnia się kuchnia włoska spośród innych narodowych kuchni? Przede wszystkim dużą ilością wykorzystywanych warzyw i przypraw, takich jak oregano, bazylia, estragon, tymianek i rozmaryn. Dania kuchni włoskiej często wykorzystują również oliwę z oliwek, pomidory, cebulę i czosnek, oliwki oraz oczywiście charakterystyczny twardy ser wytwarzany z surowego mleka – parmezan. Kuchnia włoska zaskakuje bardzo wieloma ciekawymi daniami z makaronem, owocami morza i rybami w roli głównej.
Zwyczaje kulinarne we Włoszech
Włosi jadają syte kolacje o dość późnej porze i w związku z tym rano decydują się na bardzo lekkie śniadanie. Na Półwyspie Apenińskim obiad wcale nie jest najbardziej obfitym posiłkiem. Każdy z regionów ma swój własny tradycyjny obiad, ale bardzo często jest to po prostu porcja makaronu i warzyw w formie sałatki. Makaron to zdecydowanie jeden z najważniejszych składników tej najpopularniejszej kuchni świata. Jednak kuchnia włoska to również doskonałej jakości mięso. Niezwykle popularne i reprezentatywne dania kuchni włoskiej to pieczeń z cielęciny, gulasz z dzika i wołowina duszona w czerwonym winie.
Najpopularniejsze dania we Włoszech
Jakie są najpopularniejsze dania we Włoszech? Pisząc o kuchni włoskiej, trzeba koniecznie wspomnieć o:
spaghetti, czyli długim makaronie w formie nitek z sosem bolońskim lub z sosem napoli i parmezanem.
cannelloni, które w dosłownym tłumaczeniu oznaczają duże rurki wypełniane najczęściej fardzem z mięsa, zapiekane w piekarniku i polewane pomidorowym sosem.
lasagne - szerokie płaty makaronu, który układa się warstwowo na przemian z farszem misnym,
- pizza, której przedstawiać nie trzeba,
- ravioli czyli małe pierożki z serem ricotta w środku, mięsem lub warzywami.
- tortellini - najczęściej z farszem serowym, szpinakowym lub mięsnym, często używane do sałatek.
Włoska kuchnia - jedna z tych najbardziej lubianych przyniosła nam również risotto, czyli danie na bazie ryżu z dodatkiem mięsa lub owoców morza, a także zupę minestrone. To niezwykle aromatyczna zupa na bazie warzyw, przede wszystkim cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku i szpinaku, która jest podawana na różne sposoby w zależności od regionu Włoch.
Warto również wspomnieć o sycylijskim daniu z bakłażana, pomidorów i selera naciowego oraz oliwek i kaparów. Ta warzywna odmiana gulaszu – caponata – doprawiana jest często octem lub sosem słodko-kwaśnym. Włosi uwielbiają również sałatki, które przyjęły się na całym świecie. Najbardziej znane to z pewnością sałatka cezar z sałaty rzymskiej, piersi kurczaka i oliwy z oliwek oraz caprese z pomidorów z mozzarellą polanych oliwą i udekorowanych liśćmi bazylii.
Kuchnia francuska – najlepsza kuchnia świata
Francuska sztuka kulinarna jest znana na całym świecie. Z powodzeniem przeniknęła dość mocno do wielu innych narodowych kuchni. Każdy region we Francji szczyci się swoją własną tradycją kulinarną, która wykorzystuje lokalne produkty. Kuchnia francuska kojarzy się przede wszystkim z elegancją i wyrafinowaniem. Słynie również z bardzo bogatej tradycji winiarskiej i wysokiej jakości win.
Francja to również kraj doskonałej jakości bagietek, croissantów i serów, które idealnie komponują się z dobrym winem. Francuzi uwielbiają również zupy, które rozgrzewają i zaspokajają apetyt. Najbardziej znana jest zupa cebulowa oraz zupa rybna. Jakie przyprawy są często używane w najpopularniejszej kuchni świata? Anyż, cząber, cebula, estragon, gałka muszkatołowa i rozmaryn. Kuchnia francuska to również kuchnia korzystająca bez ograniczeń z ryb i owoców morza.
Najlepsza kuchnia francuska w regionalnej odsłonie
Północ Francji to obszar, który słynie z przepysznie przyrządzanych ostryg, znanych na całym świecie serów oraz doskonałych wyrobów na bazie śmietany. Prowansja to kraina oliwek i oliwy oraz warzyw, takich jak pomidory, bakłażan, cukinia, papryka i cebula, które tworzą niezwykłą harmonię smaków w przepysznym daniu ratatouille. To z tego regionu pochodzi też słynna sałatka nicejska. Południe Francji słynie z dań rybnych, a Bordeaux z najlepszych na świecie win. Alzacja to region, który łączy tradycje kuchni niemieckiej i francuskiej. Zjesz tutaj duszoną golonkę oraz słynne przetłuszczone gęsie wątróbki.
W całej Francji możesz zajadać się popularnymi bretońskimi naleśnikami podawanymi na słodko lub słono. W Normandii produkuje się ser camembert oraz calvados i cydry. Kuchnia francuska to również wiele słodkich pyszności. Obok francuskich naleśników podawanych z dodatkiem pomarańczy lub mandarynki, znajdziesz tu wszystkie odmiany creme brulee oraz przepyszne makaroniki.
Kuchnia meksykańska – taco, burrito i guacamole
Współczesna kuchnia meksykańska słynie przede wszystkim z pikantnych i niezwykle aromatycznych dań, które w swoim składzie posiadają warzywa strączkowe, kukurydzę oraz papryczki chili. Potrawy Meksyku wyróżniają się niezwykłym bogactwem wyrazistych smaków, kolorów i aromatów. Kuchnia meksykańska nie jest jednak jednorodna. Wiele trendów jest charakterystycznych dla danego regionu. Na północy spotkasz proste i bardziej delikatne dania, z kolei meksykańska kuchnia południa często wykorzystuje ryby, egzotyczne owoce, nietypowe składniki i artykuły spożywcze.
Kuchnia centralnego Meksyku obfituje w owoce i warzywa, owoce morza oraz mięso. Jakie są najbardziej charakterystyczne składniki kuchni meksykańskiej? Przede wszystkim czerwona fasola, chili, kukurydza, awokado, limonka i ostra salsa pomidorowa – ale również kakao. Wiele osób uważa, że ze względu na niezwykłą tradycję kulinarną, to właśnie tutaj można znaleźć najlepsze jedzenie na świecie.
Chili con carne – najpopularniejsza potrawa w Meksyku
Jaka jest najpopularniejsza potrawa kuchni meksykańskiej? Zdania mogą być podzielone, ale wiele osób z pewnością stwierdzi, że taką potrawą jest chili con carne. To jednogarnkowe danie przygotowane z wołowiny, papryki chili, czosnku i pomidorów, przyprawione kuminem i pieprzem. Czasem dodaje się do niego kukurydzę i czerwoną fasolę. Pisząc o kuchni meksykańskiej, koniecznie trzeba jeszcze wymienić kukurydziane taco i pszenne burrito – nadziewane mięsem lub warzywami. Spośród tortilli na uwagę zasługuje również quesadilla, czyli kukurydziany placek wypełniony roztopionym serem. Doskonałym dodatkiem do wielu dań jest popularne guacamole – pasta z awokado i soku z limonki, do której czasem dodaje się pomidory, paprykę albo kolendrę.
Tak jak wszystkie kuchnie świata, kuchnia meksykańska ma swoje ulubione składniki. Jakie przyprawy królują w kuchni meksykańskiej? Przede wszystkim chili, kolendra, czosnek, oregano, kmin rzymski oraz gorzkie kakao. Stąd pomysł na mole poblano, czyli sos na bazie czekolady, chili i pomidorów, którym w Meksyku polewa się kurczaka.
Polecane produkty
Kuchnia chińska – harmonia pięciu smaków
Kuchnia chińska jest niezwykle różnorodna i zaskakująco smaczna. Łączy w sobie pięć podstawowych smaków – słodki, słony, kwaśny, gorzki i ostry. Najbardziej tradycyjnym naczyniem w kuchni chińskiej jest wok, czyli specjalna patelnia, którą rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury, pozwalając na szybkie przygotowanie posiłku. Ryż jest podstawowym składnikiem wielu dań i je się go na wiele różnych sposobów, szczególnie na południu Chin. Na północy częściej spotkasz dania z makaronem i pierożkami. W kuchni chińskiej wykorzystuje się sos sojowy, ostrygowy, słodko-kwaśny i hoisin. Sos słodko-kwaśny pokochały w zasadzie wszystkie kuchnie świata.
Jakie są najpopularniejsze chińskie dania?
W Chinach każdy region ma własną specyfikę przygotowania konkretnych dań. Kuchnia syczuańska jest bardzo ostra i wyrazista. Używa się w niej pieprzu syczuańskiego, papryczki chili, czosnku i imbiru. Często wykorzystuje się także ocet ryżowy. Kuchnia szanghajska jest bardziej delikatna. Wykorzystuje przede wszystkim ryby, owoce morza i wodorosty, co wynika z położenia geograficznego. Południowy region Chin to kuchnia, która jest najbardziej popularna w innych regionach świata. Pekin z kolei słynie z kaczki po pekińsku, ale też pierożków wonton gotowanych na parze. Kaczka po pekińsku z pewnością należy do najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Miłośnicy tej kuchni z pewnością wymieniliby jeszcze syczuański hot pot, czyli zupę na ostro, sajgonki i pierożki dim sum z nadzieniem mięsnym lub warzywnym.
Kuchnia indyjska – kurkuma, cynamon, imbir i goździki
Kuchnia indyjska słynie z bardzo intensywnych i aromatycznych przypraw, pikantności oraz ogromnej ilości warzyw. Chyba najpopularniejszym daniem tej kuchni będzie curry – przygotowywane na wiele różnych sposobów. Jak każda kuchnia narodowa, kuchnia indyjska jest również bardzo zróżnicowana. Na północy dominują dania mięsne oraz pszenne placki i chlebki – w południowej części z kolei częściej spotkasz dania wegetariańskie na bazie roślin strączkowych, z dodatkiem ryżu i mleczka kokosowego. W północnej części popularne są również zupy – szczególnie zupa z soczewicy na ostro. Dania indyjskie to bogactwo najróżniejszych przypraw, które obok walorów smakowych posiadają również działanie lecznicze. Jakie są najczęściej stosowane przyprawy w kuchni indyjskiej? Z pewnością kurkuma, kmin, cynamon, goździki, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, chili i kolendra. Bardzo popularna jest również mieszanka przypraw garam masala, pasta curry oraz sos owocowo-warzywny – chutney. Kuchnia indyjska to jednak nie tylko popularne curry, to również kurczak przygotowany na wiele sposobów oraz szaszłyki z mięsa mielonego.
Kuchnia hiszpańska – pasja i różnorodność
Jakie są najlepsze kuchnie świata? Przede wszystkim różnorodne i pełne pasji. I taka jest właśnie kuchnia hiszpańska. Wschodnia część Hiszpanii to oliwki, owoce morza i ryby. Wyraźnie widać tutaj arabskie wpływy w postaci słodko-pikantnych sosów i przypraw. Środkowa Hiszpania obfituje w dania z dziczyzną lub królikiem w roli głównej i wykorzystuje nasiona roślin strączkowych. Charakterystyczne przyprawy dla tego regionu to czosnek i kminek. Północ Hiszpanii to dania na bazie nabiału oraz ryb i owoców morza. Często wykorzystuje się tutaj również ziemniaki, kapustę, kukurydzę i fasolę. Na południu Hiszpanii dominują mięsa oraz najróżniejszego rodzaju gulasze. Znajdziesz tu niezwykle smaczne dania, które bazują na wieprzowinie, warzywach, owocach i orzechach. Wyspy Kanaryjskie to oczywiście ryby i owoce morza z dodatkiem ziemniaków ugotowanych w mundurkach.
Łagodna intensywność smaków
Potrawy kuchni hiszpańskiej w większości przypadków są dość łagodne. Niewiele dań podawanych jest na ostro. Ale jest to również kuchnia bardzo intensywna i aromatyczna. Jakie przyprawy stosuje się najczęściej? Kumin, kolendrę, szafran, cynamon, wędzoną paprykę, cebulę oraz czosnek. W tradycyjnej kuchni hiszpańskiej często rolę przyprawy pełnią mielone migdały. Kuchnia hiszpańska znana jest z takich produktów jak sangria – owocowego ponczu o wyrazistej czerwonej barwie, i chorizo – tradycyjnej hiszpańskiej dojrzewającej kiełbasy z mięsa wieprzowego.
Jakie są najpopularniejsze dania tej kuchni? Przede wszystkim paella. To danie na bazie ryżu i kurczaka lub królika z dodatkiem warzyw i szafranu. Gazpacho to z kolei aromatyczny przecier z surowych warzyw, który jest podawany na zimno i doskonale orzeźwia w upalne dni. Gazpacho robione jest z dojrzałych i soczystych pomidorów, rozmoczonego chleba, cebuli, oliwy z oliwek, octu oraz czosnku. Można do niego dodać paprykę lub zielonego ogórka. W każdym hiszpańskim domu gazpacho przygotowywane jest w nieco inny sposób. Niezwykle popularnym daniem jest również tortilla z ziemniaków i jajek. Danie to jest popularne we wszystkich regionach Hiszpanii. Na południu Hiszpanii do alkoholu podawane są często smaczne przekąski – tapas. Mogą to być pikle, pokrojone sery lub kiełbasa, oliwki, smażone ryby i owoce morza.
Kuchnia tajska – pikantność i słodycz
Kuchnia tajska – charakteryzuje ją bogactwo smaków i kolorów, pikantne i wyraziste przyprawy oraz słodycz i niepowtarzalne zestawienia składników. Kuchnia tajska jest bardzo lekka i oryginalna. Ogromną rolę, tak jak w wielu innych krajach Azji, odgrywa w niej ryż. Może być smażony, gotowany na parze lub klasycznie albo podany w postaci kleiku. W Tajlandii znajdziesz bardzo wiele różnych odmian ryżu oraz makaronów – zbożowych, ryżowych i sojowych. Jakie są najbardziej charakterystyczne składniki kuchni tajskiej? Przede wszystkim mleczko kokosowe, cukier kokosowy, cynamon, orzechy, curry i czosnek. Dania kuchni tajskiej słyną ze swojej ostrości – przede wszystkim dzięki czerwonej paście curry, która stanowi mieszankę papryczek chili, czosnku, cebuli oraz takich przypraw jak kolendra, pieprz, trawa cytrynowa, kmin rzymski i skórka limonki.
W kuchni tajskiej równie chętnie sięga się po kardamon, kurkumę, imbir, a także olej sezamowy, bazylię tajską i pędy bambusa. Składnikiem tych wyjątkowych dań często są krewetki lub homary, a także kurczak, wieprzowina oraz tofu. Popularne jest stosowanie także sosów. Sojowe, rybne i ostrygowe - chyba najpopularniejsze, także w Polsce mają bardzo szerokie zastosowanie. Jeśli chcesz dowiedzieć się jakim daniom dodadzą smaku, przeczytaj więcej w poradniku Kilka słów o sosach azjatyckich.
Jakie są najbardziej popularne dania kuchni tajskiej?
Kuchnia tajska korzysta, podobnie jak chińska, z woka, w którym przygotowuje się wieloskładnikowe potrawy z warzyw, przypraw i mięsa. Popularny pad thai składa się z makaronu ryżowego, ryby, cukru, orzechów i soku z limonki. W kuchni tajskiej bardzo ważne są również sosy, a wśród nich wieloskładnikowy sos curry, który może być żółty, czerwony lub zielony, w zależności od użytych papryczek, a także sos sojowy oraz sos rybny. W tej kuchni w zasadzie nie używa się soli. Słony smak wydobywa się za pomocą sosów. Tajskie curry z warzyw, mięsa lub ryb i krewetek oraz kurczak satay, czyli grillowana pierś z kurczaka w formie szaszłyka z orzechowym sosem, to z pewnością dania zaliczane do najlepszego jedzenia na świecie. Podobnie jak tom yum, pikantna zupa na bazie bulionu z krewetkami lub kurczakiem. Dania kuchni tajskiej zachwycają smakiem, kolorami i aromatem.
Jakie kuchnie świata są najlepsze?
Na to pytanie oczywiście trudno odpowiedzieć. Wyjątkowych rodzajów kuchni świata jest bardzo dużo – kuchnia gruzińska, wietnamska, ukraińska, peruwiańska, uzbekistańska, rosyjska i turecka. Nie sposób ich wszystkich wymienić. Każda z tych kuchni jest warta poznania i oferuje dania, które mogą Cię zaskoczyć i zachwycić. Móc poznawać kuchnie z najróżniejszych zakątków świata – to niezwykłe doświadczenie. Połączenie nietypowych składników, egzotyczne przyprawy oraz oryginalny sposób przyrządzania potrafią zapewnić całkowicie nowe doznania kulinarne. Obecnie sklepy oferują spożywcze produkty z całego świata, dlatego bez problemu możesz doświadczyć tych wyjątkowych smaków również we własnym domu.
Informacje nie stanowią porad eksperckich w indywidualnej sprawie i Sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne skutki porad.