Jak zaprojektować i wyposażyć miejsce grillowe w ogrodzie, żeby stało się prawdziwą oazą relaksu? O tym w naszym poradniku. Grillowanie jest ulubioną formą spędzania czasu na świeżym powietrzu dla wielu osób. Sezon zaczyna się wraz z pierwszymi cieplejszymi promieniami wiosennego słońca i trwa do późnej jesieni. Miłośnicy dań z grilla posiadający przydomowy ogród mają doskonałe warunki, aby urządzić w nim miejsce do grillowania według własnego pomysłu i potrzeb. Warto wykorzystać tę szansę i stworzyć klimatyczny kącik zarówno do odpoczynku, jak i spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jak zaprojektować i wyposażyć miejsce grillowe w ogrodzie, żeby stało się prawdziwą oazą relaksu?
Po pierwsze: wybór odpowiedniego miejsca na grilla w ogrodzie
Najważniejszym krokiem jest znalezienie takiego miejsca do grillowania, które będzie funkcjonalne i bezpieczne. Każdy ogród jest inny, więc przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę przestrzeń, którą mamy do dyspozycji i pomyśleć, jak chcemy wyposażyć kącik grillowy. Najlepiej wybrać zaciszne miejsce, gdzie nie będą nam przeszkadzać hałasy z ulicy czy wzrok ciekawskich przechodniów. Trzeba też zadbać o komfort sąsiadów, żeby nocne biesiady oraz zapach dymu i grillowanych potraw nie popsuły naszych wzajemnych relacji. Pamiętajmy również o względach bezpieczeństwa – grill nie powinien znajdować się w pobliżu drzew lub łatwopalnych materiałów.
Żeby miejsce do grillowania w ogrodzie przetrwało długi czas i wszyscy czuli się w nim swobodnie, dobrze jest je zadaszyć oraz zabezpieczyć przed wiatrem. Idealnym rozwiązaniem jest altana lub wiata. Jeśli planowane są częste spotkania towarzyskie, pomyślmy dodatkowo o utwardzeniu nawierzchni, np. kostką brukową lub płytkami. Dla większej wygody warto także mieć w pobliżu źródło wody, szczególnie gdy kącik jest znacznie oddalony od domu. Te uniwersalne wskazówki pomogą wybrać optymalne miejsce na grilla, zarówno w małych, jak i dużych ogrodach.
Po drugie: grill – główny bohater miejsca grillowego w ogrodzie
Wybór odpowiedniego grilla, który spełni wszystkie oczekiwania, może być nie lada wyzwaniem. Pomocną wskazówką są opinie koneserów grillowania, według których jedynie przygotowanie potraw na rozgrzanym węglu jest w stanie wydobyć z nich charakterystyczny dymny posmak. W większych ogrodach można wybudować murowany grill węglowy, który stanie się efektownym elementem aranżacji i będzie służył przez wiele lat. Minusem takiego rozwiązania jest brak możliwości przeniesienia konstrukcji w całości, gdy chcemy zmienić miejsce do grillowania. Najbardziej popularny i uniwersalny jest przenośny grill węglowy, który w razie potrzeby można zabrać ze sobą w plener. Urządzenia dostępne są w wielu formach i z różnymi funkcjami, więc każdy znajdzie model idealnie dopasowany do potrzeb.
Kluczowym czynnikiem jest powierzchnia miejsca na grilla. Do małych kącików najlepiej nadają się klasyczne formy okrągłe lub prostokątne. Warto zainwestować w model z pokrywą zabezpieczającą przed nadmiernym dymieniem, najlepiej z termometrem, który pozwoli kontrolować temperaturę wewnątrz. Przydatne też będą kółka, żeby łatwo można było przetransportować grill w inne miejsce. Dla urozmaicenia można dodatkowo dokupić żeliwny kociołek myśliwski, w którym ugotujemy zupę czy gulasz i upieczemy dania smakujące jak z ogniska.
Jeśli miejsce na grilla w ogrodzie jest wystarczająco przestronne i będziemy w nim organizować większe przyjęcia, warto wybrać urządzenie z dużą powierzchnią grillową i pokrywą z termometrem. Wiele nowoczesnych modeli wyposażonych jest także w podręczne stoliki i dodatkowe akcesoria, które doceni każdy miłośnik grillowania. Wielofunkcyjny grill pozwoli urządzić prawdziwą kulinarną ucztę nawet dla kilkunastu osób.
Niektóre urządzenia dają jeszcze więcej możliwości przygotowywania potraw na wiele sposobów. Bardzo ciekawą propozycją są grille węglowe z wędzarnią. Przyrządzimy w nich nie tylko pieczone kiełbaski, soczyste steki czy warzywne szaszłyki, ale też wędzoną rybę i inne aromatyczne dania. Modele z wędzarnią wyróżniają się też oryginalnym designem i staną się atrakcją miejsca do grillowania.
Alternatywnym rozwiązaniem dla urządzeń węglowych są grille gazowe dostępne w wielu rozmiarach, z różną ilością palników i bogatym wyposażeniem. Ich niewątpliwą zaletą jest brak dymienia, więc świetnie się sprawdzą w miejscu grillowym w ogrodzie, na tarasie i tam, gdzie dym może być zbyt uciążliwy. Zakup urządzenia gazowego jest co prawda sporym wydatkiem, ale cenę rekompensują niskie koszty eksploatacji i duża trwałość.