Kategorie poradników

Czy gorzka czekolada jest zdrowa?

Słodycze nie należą do najbardziej pożądanych produktów w diecie

Zawierają cukier, a często także inne niekorzystne dla zdrowia składniki. Należy więc spożywać je z umiarem i raczej jako okazjonalny łakoć niż codzienny must have. Mimo że wszyscy o tym wiemy, zaliczana przecież do słodkości, gorzka czekolada przez wielu traktowana jest wyjątkowo i uważana za zdrowy dodatek do codziennego menu. W naszym tekście staramy się rozwiać wszelkie wątpliwości, byś już zawsze wiedział, czy kostka gorzkiej czekolady dziennie to dobry pomysł.


Skład gorzkiej czekolady – na co zwrócić uwagę?

Postrzeganie gorzkiej czekolady jako zdrowej związane jest ze znajdującym się w jej składzie kakao. W przeciwieństwie do mlecznych odpowiedników gorzka tabliczka ma minimum 35% masy kakaowej. Jeśli chcemy wybrać tę najlepszą, powinniśmy kierować się właśnie zawartością tego składnika. Najlepiej, jeśli czekolada ma ponad 70% kakao. Wówczas prawdopodobnie nie zawiera dużej ilości cukru, a właściwości wynikające z dużej ilości kakao rzeczywiście mogą pozytywnie wpłynąć na organizm.


Warto również czytać etykiety pod kątem innych składników znajdujących się w tabliczce. Dodatkowe nadzienie, a także konserwanty i ulepszacze mogą sprawiać, że produkt nie będzie już tak korzystny dla zdrowia, jak nam się wydaje. Najlepszy wybór to zawsze klasyczna gorzka czekolada z jak najprostszym składem, na przykład Wawel Gorzka Extra 90% Cocoa albo Lindt Excellence 100% Cocoa. Jest najbardziej cierpka w smaku i zarazem najzdrowsza, bo nie jest dosładzana. A czy to, ile gram ma tabliczka czekolady, ma znaczenie? Na pewno dobrze jest zwrócić na to uwagę podczas zakupu, aby porównać sobie ceny. Zazwyczaj produkty mają od 50 do 100 g.

 

WAWEL CZEKOLADA GORZKA 90% COCOA 100G - KARTONIK

 

Pozytywne właściwości gorzkiej czekolady

Czekolada gorzka posiada w składzie wiele witamin i minerałów, takich jak: wapń, cynk, żelazo, potas czy magnez oraz witaminy z grupy B, witaminę A i E. Ponadto taka tabliczka jest bogata w węglowodany i tłuszcze. Od procentowej zawartości kakao zależy zaś, ile będzie w niej polifenoli, które stanowią zbawienne dla zdrowia antyoksydanty. Chronią organizm przed nowotworami, dlatego warto dostarczać je do organizmu wraz z dietą. Każda tabliczka takiej słodyczy zawiera również pewną ilość kofeiny, dlatego na pytanie, kiedy jeść czekoladę, zawsze odpowiadamy: byle nie przed snem.


 

Jak działają składniki mineralne i witaminy zawarte w gorzkiej czekoladzie? Mogą zmniejszać ryzyko powstawania chorób układu krążenia: udaru, zawału serca i mózgu, a także choroby niedokrwiennej serca czy miażdżycy. Spożywanie czekolady w umiarkowanych ilościach może więc wywierać pozytywny wpływ na organizm.


 

Kaloryczność czekolady

Pisząc o słodyczach, nie można pominąć kwestii kaloryczności. To właśnie ze względu na nią wiele osób decyduje się wyeliminować czekoladę i inne słodkie przekąski z diety. Chcąc poprawić swoją sylwetkę, często rezygnujemy z takich przyjemności, co działa tylko na chwilę. Naszym zdaniem lepiej jest korzystać z nich z umiarem niż po okresie słodyczowego postu rzucać się na nie ze zdwojoną siłą. Tym bardziej że akurat kaloryczność czekolady mocno powiązana jest z zawartością kakao. To znaczy, że im więcej w niej masy kakaowej, tym bardziej jest kaloryczna. Jedząc kostkę czekolady gorzkiej zamiast mlecznej, przyswoisz więcej kalorii, ale też mniej cukrów prostych, co będzie dla organizmu zdecydowanie bardziej cenne. 


 

Wysokojakościowa czekolada gorzka 90% ma około 600 kalorii, jednak należy pamiętać, że nie jest przeznaczona do zjedzenia w ciągu dnia w całości przez jedną osobę. Jeśli więc weźmiesz jej tylko trochę i będziesz delektować się smakiem, nie przyswoisz dużej ilości kalorii. Ponadto istnieją przesłanki, by twierdzić, że kilka kostek tygodniowo może nawet wesprzeć proces odchudzania, gdyż przyspiesza przemianę materii.


Czy istnieją przeciwwskazania do spożycia gorzkiej czekolady?

Z mocno kakaową tabliczką słodyczy jest tak, jak z każdym innym produktem żywnościowym. Istnieją pewne ograniczenia w jej spożywaniu. Przykładowo nie powinny jej jeść osoby z cukrzycą oraz poważnymi problemami układu trawiennego czy moczowego. Nie należy również przesadzać z ilością spożywanej czekolady. Nawet najzdrowszy łakoć w nadmiarze będzie szkodził. Warto więc korzystać z zalet tego produktu z umiarem. Niech to będzie miły akcent, przegryzka w ciągu dnia, a nie pełen posiłek.

 

Ile gorzkiej czekolady dziennie można zjeść?

W swoim podejściu do jedzenia słodyczy czy przekąsek warto przestawić środek ciężkości z ilości na jakość. Nie chodzi o to, aby całkowicie z nich rezygnować, bo miło jest czasem pozwolić sobie na taką przyjemność. Jeśli jednak masz do wyboru zjedzenie czekolady białej albo gorzkiej, wybierz tę drugą. Zastanawiasz się ile gorzkiej czekolady dziennie Ci „przysługuje”? Pomyśl, czy nie masz wrażenia, że pierwsza kostka smakuje najlepiej. Ograniczenie się do trzech czy czterech wcale nie musi być dotkliwe, a jest to rozsądna ilość. Jeśli na nich poprzestaniesz, może się okazać, że bardziej docenisz walory smakowe czekolady, zamiast po prostu się nią opychać.