Kategorie poradników

Jak zrobić dobre domowe sushi? wskazówki, przepis, informacje

Jak zrobić dobre domowe sushi? Wskazówki, przepisy i podstawowe informacje

Coraz bardziej cenimy azjatycką kuchnię i lubimy kosztować potraw z najróżniejszych zakątków świata. Nic też nie stoi na przeszkodzie, żeby samemu przygotować egzotyczne przysmaki. Wystarczą odpowiednie składniki i kilka prostych wskazówek. Lubisz sushi? Poniżej podpowiemy Ci, jak zrobić sushi w domu. Przekonasz się, że wcale nie jest to takie trudne. 

 

HOUSE OF ASIA ALGI MORSKIE LIŚCIE 6 SZT

 

Czym jest sushi?

Sushi to japońska potrawa, która składa się z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz różnych dodatków: przede wszystkim surowych owoców morza, wodorostów, ryb czy grzybów. Takie danie ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia, dlatego jest przygotowywane w restauracjach dopiero po zamówieniu. Istnieje bardzo dużo różnych odmian sushi. Można je dzielić ze względu na wykorzystane składniki lub metodę przygotowania. Jakie są najpopularniejsze rodzaje tej wyjątkowej potrawy?

 

Maki-sushi

Maki-sushi to sushi zwijane, które podaje się w formie wałeczków ryżu owiniętych algami morskimi. Do zawijania takiego sushi używa się bambusowej maty. Powstały w ten sposób rulon kroi się na mniejsze kawałki i serwuje z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem. Maki-sushi można dalej podzielić ze względu na ilość wykorzystanych składników:

 

  • Hoso-maki to sushi z jednym składnikiem w środku, może być to łosoś, świeży ogórek czy paluszki surimi.
  • Futo-maki to grube rolki, które oprócz ryżu zawierają przynajmniej trzy inne składniki.
  • Ura-maki – tutaj ryż znajduje się na zewnątrz rolki. 

 

 

Nigiri-sushi

To druga najpopularniejsza forma sushi obok maki-sushi. Odpowiednio przygotowany ryż formuje się w owalne paluszki, które stanowią idealną porcję na jeden kęs. Na tak uformowanym ryżu kładzie się kawałek ryby, owoce morza lub japoński omlet. Pomiędzy tymi składnikami można nałożyć odrobinę wasabi. 

 

HOUSE OF ASIA IMBIR DO SUSHI 190 G

 

Dlaczego warto robić domowe sushi? 

Domowe sushi to nie tylko pełnowartościowy i bardzo zdrowy posiłek. To przede wszystkim dużo zabawy i możliwość czerpania ogromnej radości z gotowania. Przygotowanie domowego sushi może zaangażować wszystkich domowników i każdy może zrobić swoją ulubioną wersję tego dania. Nie wszyscy muszą przepadać za surową rybą, ale w domowych warunkach wybierasz tylko te składniki, które lubisz. Może to być ryba pieczona, wędzona, smażona lub grillowana. Przepisy na sushi w domu mogą uwzględniać sałatę, kawałki awokado, cienkie paseczki ogórka lub pora, japońską rzodkiew czy śmietankowy serek kanapkowy. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni i ulubionych smaków. Ale sushi najlepiej smakuje z rozmaitymi rybami i owocami morza. Krewetki, kalmary, ośmiornice i wędzony łosoś to doskonałe składniki sushi również w domowym wydaniu. Do domowego sushi możesz też użyć niemal każdego rodzaju warzyw: marchwi, cienkich pasków papryki, tykwy czy pędów bambusa. Popularnego łososia możesz wykorzystać na surowo albo upiec. Wystarczy go pokroić w paski i skropić sosem teriyaki lub sosem sojowym wymieszanym z odrobiną miodu, a następnie piec kilka minut w temperaturze 170 stopni.

 

HOUSE OF ASIA CZARNY SEZAM 50G

 

Jakie składniki do sushi kupić?

Zanim zabierzesz się za przygotowanie sushi, przygotuj listę niezbędnych zakupów i zaopatrz się w odpowiednie składniki do sushi. Co będzie Ci potrzebne w pierwszej kolejności? Oczywiście wybrane składniki do sushi, takie jak ryby, owoce morza czy warzywa. Ale oprócz tego powinieneś kupić:

 

 

S&B PASTA WASABI 43G

 

Sushi krok po kroku – od czego zacząć?

Zastanawiasz się, jak zrobić sushi krok po kroku? Już podpowiadamy. Podstawowym elementem każdego sushi jest zawsze ryż. Ale nie jest to zwykły ryż, który gotujemy do klasycznych posiłków. Ryż do sushi musi być odpowiednio lepki i plastyczny. Jak zrobić ryż do sushi? Należy go przede wszystkim ugotować w odpowiednio odmierzonej ilości wody. Można przyjąć, że na szklankę ryżu przypada szklanka wody, ale nie do końca jest to takie proste. Wiele zależy od rodzaju ryżu, dlatego warto kierować się swoim doświadczeniem lub przepisem podanym na opakowaniu.

 

RYŻ DO SUSHI TOKYOTO 500G

 

Jak ugotować ryż do sushi?

Gotowanie ryżu do sushi nie jest trudne. Musisz tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Ryż do sushi należy wsypać do garnka, zalać zimną wodą i delikatnie wymieszać palcami. Dzięki temu wypłuczesz go, a woda stanie się mętna. Trzeba ją wylać i zastąpić świeżą. Płukanie powtórz kilka razy, aż do momentu, kiedy woda będzie zupełnie przejrzysta. Wówczas przełóż ryż na durszlak, żeby go odsączyć, a potem włóż z powrotem do garnka, zalej dokładnie odmierzoną ilością zimnej wody i odstaw na 15 minut. Ryż do sushi gotuje się pod przykryciem na małym ogniu przez około 10–12 minut. Po tym czasie powinien wchłonąć wodę i napęcznieć. Po zestawieniu garnka z palnika zostaw ryż pod przykryciem jeszcze na 15 minut. To idealny moment, żeby przygotować zalewę do ryżu.

 

HOUSE OF ASIA RYŻ DO SUSHI 1 KG

 

Zaprawa do sushi – jak ją przygotować?

Przygotowując zaprawę do sushi, musisz wziąć pod uwagę odpowiednie proporcje. Na każdą szklankę wykorzystanego ryżu potrzebujesz 4 łyżki octu ryżowego oraz dwie płaskie łyżeczki cukru trzcinowego. Podgrzewaj te składniki w garnku aż do rozpuszczenia cukru. Jeśli Twoim zdaniem zalewa jest zbyt kwaśna, możesz dodać nieco więcej cukru. Tak przygotowaną zalewę wystudź. Ugotowany ryż przełóż do miski, dodaj do niego zalewę i delikatnie wymieszaj – najlepiej drewnianą łyżką. Całość przykryj ściereczką i zostaw. Teraz możesz zająć się pozostałymi składnikami sushi. Ale nie masz na to dużo czasu – podczas robienia sushi ryż powinien być jeszcze letni.

 

HOUSE OF ASIA SOS DO SUSHI 200 ML

 

Prosty przepis na domowe sushi

Jak zrobić w domu maki-sushi? Do tego będziesz potrzebować przede wszystkim bambusowej maty, na której ułożysz płat wodorostów nori. Ich błyszcząca strona powinna być skierowana do dołu. Wilgotnymi dłońmi rozłóż porcję ryżu i dociśnij do maty. Na górze arkusza nori zostaw 2 cm bez ryżu. Pamiętaj, że przy robieniu sushi, warto zawsze mieć w pobliżu miskę z wodą, żeby móc opłukać dłonie. Płatów wodorostów nie musisz moczyć wcześniej. W zupełności wystarczy im wilgoć z ryżu. Po 2–3 minutach od jego nałożenia arkusz będzie elastyczny i gotowy do rolowania. Na warstwie ryżu na dole maty ułóż wybrane składniki. Możesz też posmarować ryż pastą wasabi albo majonezem. Wszystko zależy od Twoich kulinarnych upodobań. Matę chwyć od dołu i jednocześnie przytrzymuj składniki ułożone na ryżu, pilnując, żeby się nie przesunęły podczas rolowania. Zwijaj ją bardzo powoli. Następnie owiń całą rolkę matą i dociśnij. 

 

DIAMANT CUKIER TRZCINOWY DEMERARA 500G

 

Domowe sushi – jak zrobić różne rodzaje maki-sushi?

W ten sposób z powodzeniem zrobisz duże futo-maki. Przygotowaną rolkę kroimy ostrym nożem na 8 równych części. Hoso-maki, czyli cienkie rolki, przygotowujemy w zasadzie w ten sam sposób, ale wykorzystujemy arkusz wodorostów przecięty na pół. Na ryżu układamy tylko jeden wybrany składnik. Tak przygotowane sushi kroimy na 6 części, ponieważ powinno być ono cieńsze, ale zdecydowanie wyższe. A jak się robi sushi odwrócone? To wcale nie jest trudniejsze zadanie. Warto jednak przed przygotowaniem ura-maki owinąć matę spożywczą folią, dzięki której ryż nie będzie się do niej przyklejać. Wodorosty ułóż na zafoliowanej macie, na którą następnie nałóż ryż i odwróć cały płat w taki sposób, żeby ryż znalazł się pod spodem. Wodorosty możesz wcześniej posmarować serkiem kanapkowym albo majonezem, dzięki czemu ryż będzie bardziej do nich przylegał. Następnie ułóż pozostałe składniki, zroluj i obtocz w prażonym sezamie. 

 

SEZAM BAKAL 500 G

 

Nie bój się kulinarnych eksperymentów

Jak widać, przepis na domowe sushi wcale nie jest trudny. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki i produkty, które pozwolą Ci przygotować to wyjątkowe danie japońskiej kuchni. Obecnie w wielu sklepach – również internetowych – bez problemu znajdziesz doskonałe produkty do przygotowania orientalnych potraw, dlatego warto to wykorzystać i pozwolić sobie na kulinarne eksperymenty, które odkryją przed Tobą bogactwo egzotycznych smaków.

 

HOUSE OF ASIA PAŁECZKI DO SUSHI 4 PARY 46G