Najlepsze kuchnie świata - czym się wyróżniają?
Najlepsze kuchnie świata – czym się wyróżniają?
Podróże kształcą i pozwalają poznać zwyczaje, kulturę i smaki z całego świata. Każda kuchnia narodowa wyróżnia się specyficznymi potrawami i produktami, które zaskoczą Cię oryginalnym i niepowtarzalnym smakiem. Jakie są najlepsze kuchnie świata? Oczywiście na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Możemy zastanowić się, które kuchnie są najbardziej popularne i znane, ale każda narodowa kuchnia skrywa w sobie bogactwo smaków, potraw i tradycji, które warte są poznania i mogą nas zachwycić niezwykłą harmonią smaków i oryginalną sztuką kulinarną. Jest jednak kilka tradycji kulinarnych, które kojarzą się z najlepszym jedzeniem na świecie. Jakie kuchnie świata są uważane za najsmaczniejsze?

KRETEŃSKA OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN 500 ML LYRAKIS FAMILY
Kuchnia włoska – nie tylko pizza, makaron i pomidory
Kuchnie włoska to chyba ulubiona kuchnia wielu Polaków i jednocześnie najbardziej popularna kuchnia świata – zaraz po kuchni francuskiej. Musimy mieć jednak świadomość, że pizza serwowana w Polsce całkowicie odbiega od standardów włoskiej sztuki kulinarnej. Czym wyróżnia się kuchnia włoska spośród innych narodowych kuchni? Przede wszystkim dużą ilością wykorzystywanych warzyw i przypraw, takich jak oregano, bazylia, estragon, tymianek i rozmaryn. Dania kuchni włoskiej często wykorzystują również oliwę z oliwek, pomidory, cebulę i czosnek, oliwki oraz oczywiście charakterystyczny twardy ser wytwarzany z surowego mleka – parmezan. Kuchnia włoska zaskakuje bardzo wieloma ciekawymi daniami z makaronem, owocami morza i rybami w roli głównej.

Zwyczaje kulinarne we Włoszech
Włosi jadają syte kolacje o dość późnej porze i w związku z tym rano decydują się na bardzo lekkie śniadanie. Na Półwyspie Apenińskim obiad wcale nie jest najbardziej obfitym posiłkiem. Każdy z regionów ma swój własny tradycyjny obiad, ale bardzo często jest to po prostu porcja makaronu i warzyw w formie sałatki. Makaron to zdecydowanie jeden z najważniejszych składników tej najpopularniejszej kuchni świata. Jednak kuchnia włoska to również doskonałej jakości mięso. Niezwykle popularne i reprezentatywne dania kuchni włoskiej to pieczeń z cielęciny, gulasz z dzika i wołowina duszona w czerwonym winie.

BARILLA MAKARON TAGLIATELLE 500 G
Najpopularniejsze dania we Włoszech
Jakie są najpopularniejsze dania we Włoszech? Pisząc o kuchni włoskiej, trzeba koniecznie wspomnieć o spaghetti, czyli długim makaronie w formie nitek z sosem bolońskim lub z sosem napoli i parmezanem. Włoskimi przysmakami są również cannelloni zapiekane w piekarniku, lasagne, pizza, ravioli i tortellini z mięsnym farszem, które często jest używane do sałatek. Ta jedna z najlepszych kuchni świata przyniosła nam również risotto, czyli danie na bazie ryżu z dodatkiem mięsa lub owoców morza, a także zupę minestrone. To niezwykle aromatyczna zupa na bazie warzyw, przede wszystkim cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku i szpinaku, która jest podawana na różne sposoby w zależności od regionu Włoch. Warto również wspomnieć o sycylijskim daniu z bakłażana, pomidorów i selera naciowego oraz oliwek i kaparów. Ta warzywna odmiana gulaszu – caponata – doprawiana jest często octem lub sosem słodko-kwaśnym. Włosi uwielbiają również sałatki, które przyjęły się na całym świecie. Najbardziej znane to z pewnością sałatka cezar z sałaty rzymskiej, piersi kurczaka i oliwy z oliwek oraz caprese z pomidorów z mozzarellą polanych oliwą i udekorowanych liśćmi bazylii.

Kuchnia francuska – najlepsza kuchnia świata
Francuska sztuka kulinarna jest znana na całym świecie. Z powodzeniem przeniknęła dość mocno do wielu innych narodowych kuchni. Każdy region we Francji szczyci się swoją własną tradycją kulinarną, która wykorzystuje lokalne produkty. Kuchnia francuska kojarzy się przede wszystkim z elegancją i wyrafinowaniem. Słynie również z bardzo bogatej tradycji winiarskiej i wysokiej jakości win. Francja to również kraj doskonałej jakości bagietek, croissantów i serów, które idealnie komponują się z dobrym winem. Francuzi uwielbiają również zupy, które rozgrzewają i zaspokajają apetyt. Najbardziej znana jest zupa cebulowa oraz zupa rybna. Jakie przyprawy są często używane w najpopularniejszej kuchni świata? Anyż, cząber, cebula, estragon, gałka muszkatołowa i rozmaryn. Kuchnia francuska to również kuchnia korzystająca bez ograniczeń z ryb i owoców morza.

DEVELEY MUSZTARDA PREMIUM FRANCUSKA 270G

TAGO FRANCUSKIE PRECLE Z MASŁEM 25% 135G
Najlepsza kuchnia francuska w regionalnej odsłonie
Północ Francji to obszar, który słynie z przepysznie przyrządzanych ostryg, znanych na całym świecie serów oraz doskonałych wyrobów na bazie śmietany. Prowansja to kraina oliwek i oliwy oraz warzyw, takich jak pomidory, bakłażan, cukinia, papryka i cebula, które tworzą niezwykłą harmonię smaków w przepysznym daniu ratatouille. To z tego regionu pochodzi też słynna sałatka nicejska. Południe Francji słynie z dań rybnych, a Bordeaux z najlepszych na świecie win. Alzacja to region, który łączy tradycje kuchni niemieckiej i francuskiej. Zjesz tutaj duszoną golonkę oraz słynne przetłuszczone gęsie wątróbki. W całej Francji możesz zajadać się popularnymi bretońskimi naleśnikami podawanymi na słodko lub słono. W Normandii produkuje się ser camembert oraz calvados i cydry. Kuchnia francuska to również wiele słodkich pyszności. Obok francuskich naleśników podawanych z dodatkiem pomarańczy lub mandarynki, znajdziesz tu wszystkie odmiany creme brulee oraz przepyszne makaroniki.

CASA DE MEXICO TACO SHELLS 150G

OSTRY DIP SALSA 312G OLD EL PASO
Kuchnia meksykańska – taco, burrito i guacamole
Współczesna kuchnia meksykańska słynie przede wszystkim z pikantnych i niezwykle aromatycznych dań, które w swoim składzie posiadają warzywa strączkowe, kukurydzę oraz papryczki chili. Potrawy Meksyku wyróżniają się niezwykłym bogactwem wyrazistych smaków, kolorów i aromatów. Kuchnia meksykańska nie jest jednak jednorodna. Wiele trendów jest charakterystycznych dla danego regionu. Na północy spotkasz proste i bardziej delikatne dania, z kolei meksykańska kuchnia południa często wykorzystuje ryby, egzotyczne owoce, nietypowe składniki i artykuły spożywcze. Kuchnia centralnego Meksyku obfituje w owoce i warzywa, owoce morza oraz mięso. Jakie są najbardziej charakterystyczne składniki kuchni meksykańskiej? Przede wszystkim czerwona fasola, chili, kukurydza, awokado, limonka i ostra salsa pomidorowa – ale również kakao. Wiele osób uważa, że ze względu na niezwykłą tradycję kulinarną, to właśnie tutaj można znaleźć najlepsze jedzenie na świecie.

MASTER COOK POLSKA PAPRYCZKI CHILI 80G

BONDUELLE MEKSYKAŃSKIE CHILI SIN CARNE 425 ML
Chili con carne – najpopularniejsza potrawa w Meksyku
Jaka jest najpopularniejsza potrawa kuchni meksykańskiej? Zdania mogą być podzielone, ale wiele osób z pewnością stwierdzi, że taką potrawą jest chili con carne. To jednogarnkowe danie przygotowane z wołowiny, papryki chili, czosnku i pomidorów, przyprawione kuminem i pieprzem. Czasem dodaje się do niego kukurydzę i czerwoną fasolę. Pisząc o kuchni meksykańskiej, koniecznie trzeba jeszcze wymienić kukurydziane taco i pszenne burrito – nadziewane mięsem lub warzywami. Spośród tortilli na uwagę zasługuje również quesadilla, czyli kukurydziany placek wypełniony roztopionym serem. Doskonałym dodatkiem do wielu dań jest popularne guacamole – pasta z awokado i soku z limonki, do której czasem dodaje się pomidory, paprykę albo kolendrę. Tak jak wszystkie kuchnie świata, kuchnia meksykańska ma swoje ulubione składniki. Jakie przyprawy królują w kuchni meksykańskiej? Przede wszystkim chili, kolendra, czosnek, oregano, kmin rzymski oraz gorzkie kakao. Stąd pomysł na mole poblano, czyli sos na bazie czekolady, chili i pomidorów, którym w Meksyku polewa się kurczaka.


THAI HERITAGE SOS SŁODKO-KWAŚNY 700ML
Kuchnia chińska – harmonia pięciu smaków
Kuchnia chińska jest niezwykle różnorodna i zaskakująco smaczna. Łączy w sobie pięć podstawowych smaków – słodki, słony, kwaśny, gorzki i ostry. Najbardziej tradycyjnym naczyniem w kuchni chińskiej jest wok, czyli specjalna patelnia, którą rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury, pozwalając na szybkie przygotowanie posiłku. Ryż jest podstawowym składnikiem wielu dań i je się go na wiele różnych sposobów, szczególnie na południu Chin. Na północy częściej spotkasz dania z makaronem i pierożkami. W kuchni chińskiej wykorzystuje się sos sojowy, ostrygowy, słodko-kwaśny i hoisin. Sos słodko-kwaśny pokochały w zasadzie wszystkie kuchnie świata.

HOUSE OF ASIA SOS SOJOWY CIEMNY 150 ML
Jakie są najpopularniejsze chińskie dania?
W Chinach każdy region ma własną specyfikę przygotowania konkretnych dań. Kuchnia syczuańska jest bardzo ostra i wyrazista. Używa się w niej pieprzu syczuańskiego, papryczki chili, czosnku i imbiru. Często wykorzystuje się także ocet ryżowy. Kuchnia szanghajska jest bardziej delikatna. Wykorzystuje przede wszystkim ryby, owoce morza i wodorosty, co wynika z położenia geograficznego. Południowy region Chin to kuchnia, która jest najbardziej popularna w innych regionach świata. Pekin z kolei słynie z kaczki po pekińsku, ale też pierożków wonton gotowanych na parze. Kaczka po pekińsku z pewnością należy do najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Miłośnicy tej kuchni z pewnością wymieniliby jeszcze syczuański hot pot, czyli zupę na ostro, sajgonki i pierożki dim sum z nadzieniem mięsnym lub warzywnym.

HOUSE OF ASIA PASTA CURRY MASSAMAN 113G
Kuchnia indyjska – kurkuma, cynamon, imbir i goździki
Kuchnia indyjska słynie z bardzo intensywnych i aromatycznych przypraw, pikantności oraz ogromnej ilości warzyw. Chyba najpopularniejszym daniem tej kuchni będzie curry – przygotowywane na wiele różnych sposobów. Jak każda kuchnia narodowa, kuchnia indyjska jest również bardzo zróżnicowana. Na północy dominują dania mięsne oraz pszenne placki i chlebki – w południowej części z kolei częściej spotkasz dania wegetariańskie na bazie roślin strączkowych, z dodatkiem ryżu i mleczka kokosowego. W północnej części popularne są również zupy – szczególnie zupa z soczewicy na ostro. Dania indyjskie to bogactwo najróżniejszych przypraw, które obok walorów smakowych posiadają również działanie lecznicze. Jakie są najczęściej stosowane przyprawy w kuchni indyjskiej? Z pewnością kurkuma, kmin, cynamon, goździki, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, chili i kolendra. Bardzo popularna jest również mieszanka przypraw garam masala, pasta curry oraz sos owocowo-warzywny – chutney. Kuchnia indyjska to jednak nie tylko popularne curry, to również kurczak przygotowany na wiele sposobów oraz szaszłyki z mięsa mielonego.

MASTER COOK POLSKA KURKUMA MIELONA 500G
Kuchnia hiszpańska – pasja i różnorodność
Jakie są najlepsze kuchnie świata? Przede wszystkim różnorodne i pełne pasji. I taka jest właśnie kuchnia hiszpańska. Wschodnia część Hiszpanii to oliwki, owoce morza i ryby. Wyraźnie widać tutaj arabskie wpływy w postaci słodko-pikantnych sosów i przypraw. Środkowa Hiszpania obfituje w dania z dziczyzną lub królikiem w roli głównej i wykorzystuje nasiona roślin strączkowych. Charakterystyczne przyprawy dla tego regionu to czosnek i kminek. Północ Hiszpanii to dania na bazie nabiału oraz ryb i owoców morza. Często wykorzystuje się tutaj również ziemniaki, kapustę, kukurydzę i fasolę. Na południu Hiszpanii dominują mięsa oraz najróżniejszego rodzaju gulasze. Znajdziesz tu niezwykle smaczne dania, które bazują na wieprzowinie, warzywach, owocach i orzechach. Wyspy Kanaryjskie to oczywiście ryby i owoce morza z dodatkiem ziemniaków ugotowanych w mundurkach.

HISZPAŃSKIE OLIWKI CZARNE DRYLOWANE 142G/70G FIGARO
Łagodna intensywność smaków
Potrawy kuchni hiszpańskiej w większości przypadków są dość łagodne. Niewiele dań podawanych jest na ostro. Ale jest to również kuchnia bardzo intensywna i aromatyczna. Jakie przyprawy stosuje się najczęściej? Kumin, kolendrę, szafran, cynamon, wędzoną paprykę, cebulę oraz czosnek. W tradycyjnej kuchni hiszpańskiej często rolę przyprawy pełnią mielone migdały. Kuchnia hiszpańska znana jest z takich produktów jak sangria – owocowego ponczu o wyrazistej czerwonej barwie, i chorizo – tradycyjnej hiszpańskiej dojrzewającej kiełbasy z mięsa wieprzowego.
Jakie są najpopularniejsze dania tej kuchni? Przede wszystkim paella. To danie na bazie ryżu i kurczaka lub królika z dodatkiem warzyw i szafranu. Gazpacho to z kolei aromatyczny przecier z surowych warzyw, który jest podawany na zimno i doskonale orzeźwia w upalne dni. Gazpacho robione jest z dojrzałych i soczystych pomidorów, rozmoczonego chleba, cebuli, oliwy z oliwek, octu oraz czosnku. Można do niego dodać paprykę lub zielonego ogórka. W każdym hiszpańskim domu gazpacho przygotowywane jest w nieco inny sposób. Niezwykle popularnym daniem jest również tortilla z ziemniaków i jajek. Danie to jest popularne we wszystkich regionach Hiszpanii. Na południu Hiszpanii do alkoholu podawane są często smaczne przekąski – tapas. Mogą to być pikle, pokrojone sery lub kiełbasa, oliwki, smażone ryby i owoce morza.

KOTANYI KMIN RZYMSKI CAŁY 140G
Kuchnia tajska – pikantność i słodycz
Kuchnia tajska – charakteryzuje ją bogactwo smaków i kolorów, pikantne i wyraziste przyprawy oraz słodycz i niepowtarzalne zestawienia składników. Kuchnia tajska jest bardzo lekka i oryginalna. Ogromną rolę, tak jak w wielu innych krajach Azji, odgrywa w niej ryż. Może być smażony, gotowany na parze lub klasycznie albo podany w postaci kleiku. W Tajlandii znajdziesz bardzo wiele różnych odmian ryżu oraz makaronów – zbożowych, ryżowych i sojowych. Jakie są najbardziej charakterystyczne składniki kuchni tajskiej? Przede wszystkim mleczko kokosowe, cukier kokosowy, cynamon, orzechy, curry i czosnek. Dania kuchni tajskiej słyną ze swojej ostrości – przede wszystkim dzięki paście curry, która stanowi mieszankę papryczek chili, czosnku, cebuli oraz takich przypraw jak kolendra, pieprz, trawa cytrynowa, kmin rzymski i skórka limonki. W kuchni tajskiej równie chętnie sięga się po kardamon, kurkumę, imbir, a także olej sezamowy, bazylię tajską i pędy bambusa. Składnikiem tych wyjątkowych dań często są krewetki lub homary, a także kurczak, wieprzowina oraz tofu.

THAI HERITAGE TRAWA CYTRYNOWA MIELONA 100 ML
Jakie są najbardziej popularne dania kuchni tajskiej?
Kuchnia tajska korzysta, podobnie jak chińska, z woka, w którym przygotowuje się wieloskładnikowe potrawy z warzyw, przypraw i mięsa. Popularny pad thai składa się z makaronu ryżowego, ryby, cukru, orzechów i soku z limonki. W kuchni tajskiej bardzo ważne są również sosy, a wśród nich wieloskładnikowy sos curry, który może być żółty, czerwony lub zielony, w zależności od użytych papryczek, a także sos sojowy oraz sos rybny. W tej kuchni w zasadzie nie używa się soli. Słony smak wydobywa się za pomocą sosów. Tajskie curry z warzyw, mięsa lub ryb i krewetek oraz kurczak satay, czyli grillowana pierś z kurczaka w formie szaszłyka z orzechowym sosem, to z pewnością dania zaliczane do najlepszego jedzenia na świecie. Podobnie jak tom yum, pikantna zupa na bazie bulionu z krewetkami lub kurczakiem. Dania kuchni tajskiej zachwycają smakiem, kolorami i aromatem.

KARA MLECZKO KOKOSOWE 16-19% UHT 1000 ML

VIFON SOS CHILI TAJSKI SŁODKI 700 ML
Jakie kuchnie świata są najlepsze?
Na to pytanie oczywiście trudno odpowiedzieć. Wyjątkowych rodzajów kuchni świata jest bardzo dużo – kuchnia gruzińska, wietnamska, ukraińska, peruwiańska, uzbekistańska, rosyjska i turecka. Nie sposób ich wszystkich wymienić. Każda z tych kuchni jest warta poznania i oferuje dania, które mogą Cię zaskoczyć i zachwycić. Móc poznawać kuchnie z najróżniejszych zakątków świata – to niezwykłe doświadczenie. Połączenie nietypowych składników, egzotyczne przyprawy oraz oryginalny sposób przyrządzania potrafią zapewnić całkowicie nowe doznania kulinarne. Obecnie sklepy oferują spożywcze produkty z całego świata, dlatego bez problemu możesz doświadczyć tych wyjątkowych smaków również we własnym domu.