Koncentraty i przeciery
Koncentraty i przeciery to obowiązkowa pozycja w każdej kuchni – zarówno domowej, jak i profesjonalnej. W tej kategorii znajdziesz produkty, które stanowią doskonałą bazę do zup, sosów, dań głównych i przetworów. Dzięki nim w szybki sposób wzbogacisz smak swoich potraw, nadając im głębię i aromat.
Przetwory pomidorowe oraz przeciery to produkty potrzebne w każdej kuchni, niezależnie od preferencji żywieniowych domowników. Są uniwersalne i sprawdzą się podczas przygotowywania wielu potraw.
Przecier a koncentrat pomidorowy
Zasadnicza różnica między tymi dwoma przetworami leży w ich konsystencji i stopniu skoncentrowania. Przecier pomidorowy ma dużo rzadszą konsystencję. W jego skład wchodzą zazwyczaj całe przetarte pomidory z niewielką ilością soli. Z przecieru odparowano większość wody, tak aby przypominał gęstą pastę. Tym samym również jego smak jest dużo intensywniejszy oraz ma inne zastosowanie. Jeśli nie jesteś pewien, którego składnika powinieneś użyć, zastanów się, jaki efekt chcesz osiągnąć – czy smak pomidorów ma być bardzo wyczuwalny, czy stanowić jedynie składnik dodatkowy dania.
Przecier pomidorowy – właściwości i zastosowanie
Przecier pomidorowy dzięki swojej konsystencji często jest wykorzystywany do sosów i zup, aby nadać im przyjemny, lekko kwaskowaty smak. Swoją strukturą przypomina gęsty sos z drobnymi cząstkami pomidorów. Warto dodać go do dań kuchni polskiej – jak fasolka po bretońsku czy gulasze.
Koncentrat pomidorowy: właściwości i zastosowanie
Koncentraty pomidorowe to bardzo intensywne w smaku pasty o gęstej konsystencji i ciemniejszym kolorze. Doskonale sprawdzają się w potrawach, w których potrzebny jest mocny pomidorowy smak – bez rozrzedzenia dania. Koncentrat zawiera mniej kwasowości niż przecier, ale znacznie więcej intensywności smaku. Oba produkty można też łączyć, by uzyskać efekt pełnego aromatu.
Przeciery i koncentraty pomidorowe – w jakiej kuchni się sprawdzą?
Pomidorowe przetwory mają uniwersalne zastosowanie – od kuchni włoskiej po polską. Sos pomidorowy do makaronu, baza do pizzy, domowy ketchup – wszystko to przygotujesz z pomocą przecierów i koncentratów. Możesz wykorzystać je również do zup, bigosu, potraw jednogarnkowych czy zapiekanek.
W naszej ofercie znajdziesz produkty marek takich jak Mutti – włoski lider w produkcji przecierów i passaty, Pudliszki, Łowicz, Knorr i House of Asia. Do wyboru masz również klasyczne koncentraty pomidorowe Dawtona i smakowe propozycje Promo Gusto.
Pasty curry i składniki kuchni azjatyckiej
Dla fanów kuchni tajskiej mamy oryginalne pasty Kanokwan: czerwone, zielone i massaman curry. W połączeniu z mlekiem kokosowym i warzywami tworzą aromatyczne dania bez konieczności spędzania długich godzin w kuchni.
Przeciery owocowe Owolovo
Owolovo to marka przecierów owocowych, które idealnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska, dodatek do śniadania lub baza do smoothie. Naturalne składy, brak dodatku cukru i wygodne opakowania sprawiają, że to produkty, które możesz zabrać wszędzie ze sobą – do szkoły, biura czy na trening.