Oleje i oliwy – na czym smażyć?
Najlepszy
olej do smażenia charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia i niskim wchłanianiem przez przyrządzane potrawy. Najczęściej stosowany
olej rzepakowy rafinowany to
olej roślinny, przeznaczony do
gotowania, pieczenia i smażenia na patelni oraz we frytkownicy. Na drugim miejscu pod względem popularności jest równie uniwersalny
olej słonecznikowy rafinowany, który stosuje się do obróbki termicznej mięsa, ryb, warzyw, ziemniaków, a także ciast.
Olej w dużych opakowaniach
sklepu Selgros24.pl oferuje gastronomii. Klienci indywidualni mogą zaopatrzyć się w
oleje spożywcze w butelkach o pojemności 1 l. Oleje tłoczone na zimno np.
olej lniany i
oliwa z oliwek tracą swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego najlepiej wykorzystać je do sałatek i sosów na zimno. Oznaczenia na opakowaniach wskazują, do jakich potraw najlepiej wykorzystać
olej. Sklep internetowy zapewnia w ciągłej sprzedaży duży wybór olejów i oliwy od cenionych producentów. Zapraszamy do przejrzenia całej kategorii!
Olej rzepakowy – uniwersalny produkt w polskiej kuchni
Uniwersalny
olej rzepakowy rafinowany jest dostępny w opakowaniach o zróżnicowanej wielkości. Można go zastosować do
gotowania, smażenia i pieczenia, a także do przygotowania majonezów i
sałatek. To niezbędny produkt do obróbki termicznej mięsa i smażenia ryb. Jest on także dodawany do wielu innych potraw.
Olej rzepakowy 5 l i
olej rzepakowy 10 l znajduje zastosowanie w gastronomii do przygotowania dań na ciepło i na zimno. Dla firm z branży gastronomicznej, które zaopatrują się w sklepie Selgros24.pl, w ofercie znajduje się również frytura do smażenia na głębokim tłuszczu. Kujawski
olej rzepakowy aromatyzowany w butelkach o pojemności 250 ml również można wykorzystać do smażenia. Najpopularniejsze smaki dostępne w tej serii to: bazylia, czosnek, pomidory oraz kombinacje smaków np. bazylia i czosnek, ostra papryka, pomidory i czosnek.
Olej słonecznikowy o wysokiej temperaturze dymienia – jeden produkt, wiele zastosowań
Olej słonecznikowy rafinowany ma wyższą temperaturę dymienia niż popularny rzepakowy (
olej rzepakowy – 205 stopni C,
olej słonecznikowy – 225 stopni C), dlatego znajdzie liczne zastosowania w kuchni.
Oleje roślinne różnią się między sobą składem chemicznym, a to z kolei wpływa na zastosowanie ich do smażenia lub pieczenia. Temperatura
oleju spożywczego do obróbki termicznej zależy od struktury produktu i efektu, jaki chcemy uzyskać. Chrupiące frytki przyrządza się na gorącym tłuszczu, a stek z polędwicy wołowej w średniej lub niskiej temperaturze. Przyjmuje się, że optymalna temperatura
oleju do smażenia powinna wynosić odpowiednio:
- olej roślinny do przyrządzenia frytek podgrzewamy do 190–200 stopni C;
- olej do smażenia ryby powinien mieć temperaturę 160–170 stopni C;
- olej do pieczenia pączków podgrzewa się do 185–190 stopni C;
- stek grillowany należy piec w temperaturze maksymalnej 150 stopni C;
- na patelni olej do smażenia kurczaka rozgrzewamy do 175 stopni C.
W sklepie znajdziemy również
olej kukurydziany w metalowych puszkach,
olej spożywczy kokosowy oraz
olej palmowy w wygodnych w użyciu opakowaniach.
Najlepsza oliwa z oliwek extra vergine – uniwersalny składnik sałatek
W kategorii
oleje roślinne znajdziemy
oliwę z oliwek extra vergine tłoczoną na zimno, a także dużo tańszą oliwę z wytłoczyn. Potrawy kuchni śródziemnomorskiej nie mogą się obyć bez dobrej oliwy, którą dodaje się do mięsa, ryb, warzyw, makaronu i ryżu. Włoska, hiszpańska, grecka
oliwa z oliwek charakteryzuje się wysokim poziomem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, co czyni z niej jeden z najzdrowszych tłuszczów spożywczych do stosowania w kuchni. Niestety w wysokiej temperaturze traci swoje cenne właściwości, dlatego znacznie korzystniej używać jej do skropienia gotowej potrawy, maczania pieczywa lub przyrządzania sosów w stylu winegret. Z Włoch pochodzi
oliwa z oliwek extra vergine Grezzo Naturele otrzymana z pierwszego tłoczenia na zimno. To
oliwa o niskim poziomie kwasowości i wyrazistym smaku, lekko mętna, gdyż nie została przefiltrowana. Znakomicie nadaje się do potraw surowych, gotowanych, jak i smażonych. Idealnie sprawdzi się do marynowania mięsa i ryb, a także przyprawiania sałatek i surówek.
Oleje roślinne tłoczone na zimno – postaw na naturalne produkty
Olej lniany tłoczony na zimno zawiera niezbędne składniki, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ten
olej spożywczy jest ceniony głównie za wysoką zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 niezbędnych w zrównoważonej diecie.
Olej lniany warto stosować na surowo do sałatek, ryżu, kasz czy gotowanych warzyw. Ze względu na swój specyficzny aromat może być wykorzystany jako baza do sporządzania marynaty do ryb, a szczególnie do śledzi. Grecki olej z sezamu tłoczony na zimno ma subtelny, słodki, orzechowy posmak i znakomicie komponuje się z kaszami, makaronem, a także daniami z kurczaka i ryb. To znakomity dodatek do grillowanych warzyw, takich jak cukinia, bakłażany, pomidory czy papryka. Na półkach sklepu internetowego Selgros24.pl znajdziemy również olej sezamowy rafinowany z prażonego sezamu marki TaoTao, który stanowi oryginalny dodatek do potraw w stylu azjatyckim. Warto przejrzeć całą kategorię i zamówić najlepsze
oleje spożywcze dostępne w atrakcyjnych cenach!