Kasze – znakomity dodatek do obiadów
Zdrowe
kasze znajdziemy w oddzielnej sekcji
sklepu Selgros24.pl – w kategorii produkty sypkie. W ciągłej sprzedaży dostępna jest
kasza bulgur, gryczana, jaglana, jęczmienna, kukurydziana, kuskus, manna i orkiszowa (w wygodnych opakowaniach). Ofertę uzupełniają
kasze błyskawiczne z dodatkami – do szybkiego przygotowania gotowego posiłku np. w pracy lub na uczelni. W kwestii spożywania
kaszy dietetycy mówią jednym głosem – warto urozmaicać dietę, korzystając z różnych gatunków zbóż, stanowiących podstawę naszego żywienia. Oferta sklepu internetowego w pełni zaspokaja potrzeby klientów na diecie roślinnej wegańskiej, wegetariańskiej oraz tradycyjnej. Zapraszamy do przejrzenia całej kategorii.
Kasza bulgur z pszenicy twardej
Z ziaren pszenicy twardej durum uzyskuje się smaczną
kaszę bulgur, a przepisy na jej wykorzystanie znajdziemy np. w kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej. Po ugotowaniu przypomina ona bardziej ryż niż inne
kasze i jest niezwykle pożywna.
Ten rodzaj
kaszy doskonale sprawdzi się zarówno w przypadku potraw wegetariańskich, jak i mięsnych – jako dodatek skrobiowy do obiadu lub w sałatkach.
Kasza bulgur, podobnie jak inne gatunki kasz wyrabianych z pszenicy, orkiszu, jęczmienia czy gryki, ma długi termin do spożycia, gdy jest przechowywana w suchym miejscu.
Kasza, którą oferuje
sklep internetowy Selgros24.pl, jest dostępna w formie
porcji w woreczkach do gotowania, ale także luzem. Zwolennicy
kaszy bulgur uważają, że jest ona bardzo wdzięczną kaszą o wielu zastosowaniach. Jej neutralny smak daje szereg możliwości komponowania posiłków – wytrawnych i słodkich. Choć
kasza bulgur kojarzy się głównie z kuchnią arabską, w której wykorzystuje się aromatyczne przyprawy, to sprawdzi się także w tradycyjnej kuchni polskiej np. do gulaszu. Pszenica zawiera dużą ilość białka i jest źródłem błonnika pokarmowego. Po drobniejszym zmieleniu ziaren wyrabia się z niej
kuskus oraz
mannę, a
kasza orkiszowa pochodzi ze szlachetniejszej odmiany pszenicy.
Kasza gryczana
Kasze błyskawiczne, prażone, z dodatkami i porcje w woreczkach dobrze mieć zawsze w zapasie w swojej kuchni. Komponując posiłki, warto sięgnąć po
kaszę gryczaną, która stanowi bogate źródło składników mineralnych. W jej składzie można również znaleźć witaminy i przeciwutleniacze. W przypadku wersji palonej gryka ma właściwości rozgrzewające, jest więc znakomitym dodatkiem skrobiowym do posiłków serwowanych w okresie jesienno-zimowym.
Kasza jest zaś wytwarzana z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej. Z grubo zmielonych ziaren powstaje
kasza gryczana biała, która może zostać poddana procesowi prażenia. Po jeszcze drobniejszym zmieleniu otrzymuje się mąkę, z której wypieka się np. pieczywo bezglutenowe. Gryka, w przeciwieństwie do pszenicy, nie zawiera glutenu, dlatego
kaszę gryczaną mogą włączyć do swojej diety osoby chore na celiakię.
Kasza jaglana
Kasza jaglana jest zdaniem dietetyków jedną z najzdrowszych kasz, której nie powinno zabraknąć w naszym menu, ze względu na bogactwo składników odżywczych. Sprawdźmy więc, co takiego cennego zawierają w sobie ziarna prosa (jagła), najstarszego uprawianego gatunku zboża.
Kasza jaglana jest lekkostrawna i zawiera większe ilości krzemu niż inne gatunki zbóż, dlatego jedzenie kaszy jaglanej wpływa korzystnie na wygląd skóry, paznokci i włosów. Główną zaletą
kaszy jaglanej są jej właściwości odkwaszające, działające zbawiennie na przeciążony organizm człowieka. Produkt ten nadaje się do zapiekanek, a ugotowana na sypko – jako dodatek do gulaszy. Najczęściej robi się z niej smaczną jaglankę w wersji na słodko i łączy z miodem oraz owocami.
Kasza jaglana – porcje w woreczkach do gotowania oraz sypka luzem – jest dostępna w stałej ofercie e-sklepu.
Kasza jęczmienna
Popularna zupa krupnik powstaje z
kaszy jęczmiennej, ale jak wybrać tę właściwą, z której tradycyjnie przygotowuje się danie?
Kasza jęczmienna (dawna nazwa krupy), podobnie jak bulgur, występuje w kilku wariantach. Pierwszy gatunek to pęczak, czyli całe ziarna jęczmienia bez łuski, drugi to kasza wiejska z częściowo rozdrobnionego zboża, a najdrobniejsza jest kasza perłowa – idealna do krupniku. Sklep oferuje
kaszę jęczmienną w woreczkach do gotowania oraz luzem w opakowaniach 1 kg w kilku wariantach:
- kasza pęczak – całe ziarna jęczmienia pozbawione zewnętrznej łuski,
- kasza wiejska – częściowo połamane ziarna,
- kasza jęczmienna perłowa – rozdrobnione i wypolerowane ziarna jęczmienia,
- kasza jęczmienna błyskawiczna z dodatkami – spożywana jako gotowe danie.
Kasza kukurydziana
Grysik, czyli drobna
kasza kukurydziana, powstaje ze zmielenia ziaren kukurydzy. Sporządza się z niej m.in. mamałygę, gotując kaszę w wodzie lub na mleku z dodatkiem masła i soli. Potrawa wywodzi się z krajów bałkańskich, głównie z Rumunii, a jej historia sięga czasów średniowiecza. Mamałygę jadano również na terenach Węgier i Mołdawii, skąd dotarła do Polski. Sięgając po
kaszę kukurydzianą ze sklepu Selgros24.pl, wyczarujemy wiele smacznych potraw, które serwuje się na słodko lub słono. Zapraszamy na zakupy online.