Mąka i mieszanki do wypieków – sprawdź co znajdziesz na półkach w Selgros24.pl
W kategorii z artykułami spożywczymi sypkimi
mąka zajmuje czołowe miejsce. Klienci znajdą tu popularną pszenną
mąkę Basia w pełnym asortymencie, doskonałej jakości
mąkę Szymanowską produkowaną przez
Polskie Młyny, uniwersalną
mąkę Dolnośląską, profesjonalną mąkę na pierogi oraz oryginalną włoską mąkę na pizzę. Poza wyrobami z pszenicy oferujemy wiele gatunków
mąki bezglutenowej, wytwarzanej np. z migdałów, gryki, cieciorki lub ziaren kukurydzy oraz ekologiczną mąkę orkiszową. Ofertę uzupełnia skrobia ziemniaczana, która jest niezbędna w domowej kuchni oraz restauracji, dostępna w bardzo atrakcyjnej cenie. Mieszanki do wypieku chleba zyskują coraz większą popularność, dlatego nie mogło ich zabraknąć na naszych półkach. Zapraszamy do przejrzenia całej kategorii i wybrania najlepszych produktów w opakowaniach dopasowanych do potrzeb klienta.
Mąka pszenna typ 500 – produkt o wielu zastosowaniach
Duży wybór
mąki pszennej zachęca do wypieku ciasta, przyrządzenia naleśników, czy doskonałej pizzy. Często widziana w polskich kuchniach
mąka typ 500 m.in. na pierogi, kluski i kopytka to gatunek uniwersalny, przez co bardzo popularny w kategorii sypkich artykułów spożywczych. Wysoka jakość proponowanej mąki z pszenicy gwarantuje, że wyroby mączne za każdym razem wychodzą niezwykle delikatne oraz sprężyste. Sekret udanego ciasta tkwi w doborze odpowiedniego rodzaju
mąki. Typ 400 i 405 oraz
450 (mąka tortowa) to gatunki przeznaczone przede wszystkim do pieczenia lekkich ciast domowych takich jak biszkopty i ciasta ucierane z dodatkiem proszku do pieczenia. Popularna
mąka typ 500 poznańska lub wrocławska nadaje się również do wypieku drożdżówek i placków drożdżowych oraz innych wyrobów z ciasta drożdżowego, francuskiego i półfrancuskiego.
Mąka pszenna, którą oferuje
sklep Selgros24.pl, dzieli się na gatunki ustalone według Polskiej Normy dla
mąki na
typ 400/405/450/500/550/650.
Mąka orkiszowa BIO – dla wymagających klientów
Ekologiczna mąka wytwarzana z dawnych odmian pszenicy orkiszowej i żyta jest nieco droższa od uniwersalnej, popularnej mąki pszennej. Jej wysoka jakość w pełni jednak uzasadnia różnicę w cenie. Produkty z oznaczeniem BIO trafiają w gust i potrzeby bardziej wymagających klientów, którzy poszukują naturalnej żywności i są skłonni zapłacić więcej np. za mąkę orkiszową MELVIT. Producent ma w swoim asortymencie więcej unikatowych gatunków mąki z dawnych odmian zbóż, które zasługują na uznanie. Wśród nich znajduje się:
- mąka orkiszowa – ziarna pszenicy orkisz są polecane przez dietetyków ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, białka oraz cennych wartości odżywczych. To znakomita mąka na zdrowy chleb orkiszowy;
- mąka z płaskurki – ziarna płaskurki cechuje wysoka zawartość minerałów oraz przeciwutleniaczy, błonnika pokarmowego i innych cennych składników diety;
- mąka z samopszy – ziarna pszenicy samopszy są jednym ze zbóż reliktowych o wysokich wartościach odżywczych. Ten gatunek pszenicy zalicza się do najstarszych udomowionych zbóż, a pochodzi od dzikich pszenic jednoziarnowych, które uprawiano jeszcze przed naszą erą;
- mąka z żyta krzyca – pełnoziarnista mąka z krzycy, czyli dzikiego żyta (leśnego żyta) – dawnej odmiany, uprawianej na naszych terenach od wieków.
Osoby kontrolujące wagę ciała chętnie sięgają po
mąkę graham z pełnego ziarna.
Mąka bezglutenowa – ją również znajdziesz na Selgros24.pl
Mąka bezglutenowa zyskuje coraz więcej zwolenników ze względu na znakomite walory odżywcze oraz możliwość dopasowania jej do specyficznej diety.
Mąka gryczana, kukurydziana, owsiana, czy migdałowa nie zawierają glutenu pszennego i mogą być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Diabetycy z kolei mogą zakupić specjalne mieszanki kukurydziano-ryżowe marki SCHAR w opakowaniach o pojemności 1 kg do wypieku pieczywa IG. W ofercie znajduje się wiele gatunków mąki o niskim indeksie glikemicznym (IG poniżej 60), które nie zawierają glutenu i mogą być spożywane np. w trakcie diety ketogenicznej, są to m.in.: mąka z cieciorki, soczewicy, zielonego groszku czy słonecznika i migdałów. W kategorii produktów bezglutenowych znajdziemy również koncentraty mąki razowej
marki Balviten do domowych wypieków dla wszystkich osób unikających glutenu w swojej diecie.
Gotowe mieszanki do wypieku chleba i pizzy – pieczenie nigdy nie było tak proste
Dla producenta pizzy jednym z najważniejszych składników, którego zużywa się znaczne ilości, jest
mąka. Cena dobrej włoskiej mąki w większych opakowaniach gastronomicznych po 5 kg, dostępnej w sklepie Selgros24.pl, jest bardzo atrakcyjna, a sam produkt oferujemy w ciągłej sprzedaży. Pizzę domową przygotujemy ze specjalnej mąki do tego włoskiego dania od Primo Gusto bądź z gotowej mieszanki. Firma Ocelio przygotowała również mieszankę do wypieku dietetycznej pizzy bez glutenu. Pieczenie chleba na potrzeby indywidualne stanie się łatwiejsze, gdy skorzystamy z gotowych półproduktów. Mieszanka piekarnicza uniwersalna do wypieku chleba oraz mieszanki do wyrobu pieczywa bezglutenowego są dostępne również w opakowaniach do użytku domowego. Z uniwersalnej mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego polskiej marki Balviten, można przygotować również placki do pizzy oraz kluski i pierogi. W składzie znajduje się
mąka kukurydziana, mąka ryżowa,
mąka gryczana oraz kompozycja białek roślinnych, glukozy i błonnika pokarmowego.