Przyprawy do kuchni – sklep online
Aromatyczne
przyprawy i zioła wzbogacą i zmienią smak każdej potrawy. Mają również dobroczynny wpływ na nasz organizm. Przyprawy wytwarzane są najczęściej z liści, owoców i kwiatów oraz korzeni różnych roślin. Ile jest rodzajów przypraw i jakie przyprawy są obowiązkowe w każdej kuchni?
Jakie są rodzaje przypraw?
Odpowiednie przyprawy nie tylko poprawiają aromat i smak potraw, ale służą również do konserwowania żywności bez chemicznych dodatków. W uproszczeniu – przyprawy, które stosujemy w kuchni, można podzielić na cztery najważniejsze grupy:
- Przyprawy ziołowe
Przyprawy ziołowe to charakterystyczne przypraw dla naszego regionu. Pochodzą z aromatycznych roślin, których liście lub łodygi zawierają odpowiednie olejki eteryczne. Aromatyczne zioła można stosować na surowo lub w postaci suszonej. Jakie są popularne przyprawy ziołowe? Najbardziej znane przyprawy ziołowe to oczywiście pietruszka, koperek, bazylia, oregano, tymianek, szałwia, kolendra, estragon, lubczyk, cząber, mięta, rozmaryn i liść laurowy.
- Przyprawy warzywne
Oddzielną kategorią przypraw stanowią ekstrakty pozyskiwane z warzyw. Najczęściej powstają one poprzez suszenie lub mielenie takich warzyw jak czosnek, cebula, seler, pietruszka i papryka. Przyprawy warzywne występują często w postaci mieszanek, na przykład soli czosnkowej, soli cebulowej lub soli selerowej.
- Naturalne przyprawy korzenne
Przyprawy korzenne to chyba najciekawsza grupa przypraw. Pozyskiwane są one z korzeni roślin, ale również z kory, nasion, kwiatów i orzechów. Przyprawy korzenne wyróżniają się bardzo głębokim aromatem i intensywnymi nutami smakowymi. Dużo część przypraw korzennych pochodzi z krajów tropikalnych, przede wszystkim z Azji i Ameryki Środkowej. Jakie są najbardziej znane przyprawy korzenne? To przede wszystkim imbir, kurkuma, anyż, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, gorczyca, pieprz, kumin, kmin rzymski, goździki, wanilia i szafran.
- Mieszanki przypraw
Najlepsze przyprawy do kuchni z całego świata, to często popularne mieszanki. Mieszanki przypraw równoważą poszczególne aromaty i nuty smakowe, zachowując idealne proporcje wszystkich składników. Ogromnym powodzeniem cieszą się naturalne mieszanki ziołowe bez dodatku glutaminianu sodu. Jakie są najpopularniejsze mieszanki przypraw?
- Masala
Masala to specjalność kuchni indyjskiej. W tym regionie istnieje kilkadziesiąt kompozycji przypraw określanych tym mianem. Do najpopularniejszych należą rozgrzewająca garam masala, curry oraz pomarańczowa Tikka Masala, którą dodaje się do kurczaka.
- Pieprz ziołowy
Pieprz ziołowy to połączenie czarnego pieprzu z chrzanem, gorczycą, kminkiem, kolendrą i majerankiem.
- Przyprawa 5 smaków
Miłośnicy kuchni chińskiej z pewnością często sięgają po przyprawę pięciu smaków. To tradycyjna chińska kompozycja, łącząca 5 charakterystycznych dla azjatyckiej kuchni nut smakowych.
- Chili
Popularne w naszej kuchni chili to z kolei doskonała mieszanka przyprawy do kuchni meksykańskiej, która składa się z kilku rodzajów ostrych papryczek.
- Zioła prowansalskie
Zioła prowansalskie to tradycyjna mieszanka przypraw i ziół pochodzących z południowej Francji. W skład tych ziół wchodzi tymianek, rozmaryn, bazylia, szałwia lekarska, cząber, majeranek i mięta. Zioła prowansalskie dodaje się do ryb, pomidorów, sałatek, pieczonych ziemniaków i drobiu.
Jakie są podstawowe przyprawy w kuchni?
Podstawowe przyprawy w kuchni to przede wszystkim sól i pieprz, ale w jednym i w drugim przypadku możesz zdecydować się na różne rodzaje tych przypraw. Jeśli chodzi o sól, to polecamy sól himalajską oraz sól morską. Sól himalajska wyróżnia się różowym kolorem i jest niezwykle bogata w cenne dla zdrowia minerały. Z kolei sól morska ma postać białych kryształków i oprócz minerałów zawiera drogocenny jod.
Pieprz również występuje w najróżniejszych odmianach. Najmocniejszy w smaku jest pieprz czarny, ale możesz też zdecydować się na pieprz biały, który jest subtelniejszy w smaku i bardziej aromatyczny. Biały pieprz doskonale nadaje się do mięsa i ryb, a także do sosów i zup. Warto również zaopatrzyć się w pieprz zielony. Jest on bardzo łagodny, choć nadaje potrawom charakterystyczny posmak. Jeśli lubisz egzotyczne przyprawy świata i ostre smaki, to z pewnością w Twojej kuchni nie może zabraknąć pieprzu cayenne. Pieprz cayenne jest bardzo ostry, ponieważ powstaje ze sproszkowanej rocznej papryki chili. Pasuje przede wszystkim do owoców morza i jajek.
Jakie jeszcze przyprawy sprawdzą się w kuchni?
Nasz sklep z przyprawami oferuje jednak o wiele więcej produktów – oryginalnych przypraw i mieszanek dedykowanych konkretnym daniom. W żadnej kuchni z pewnością nie może zabraknąć papryki. Możesz się zdecydować na paprykę słodką lub ostrą, która jest używana przede wszystkim do dań kuchni hiszpańskiej i włoskiej.
Pokochaliśmy już oryginalne potrawy i mamy swoje ulubione dania z różnych regionów świata, dlatego oprócz klasycznych i popularnych w Polsce przypraw, wciąż poznajemy nowe, egzotyczne smaki. Do przyrządzania dań kuchni indyjskiej z pewnością przyda się przyprawa curry oraz jej pojedyncze składniki, takie jak kurkuma i imbir, które mają działanie przeciwzapalne, a także pieprz, chili, cynamon, kolendra, kumin, anyż i kardamon.
Gdzie kupić dobre przyprawy?
Gdzie kupić najlepsze przyprawy? Sklep online jest zawsze doskonałym wyborem, ponieważ znajdziesz tu ogromny asortyment przypraw z całego świata. To najwyższej jakości produkty, które będą doskonałym uzupełnieniem Twoich kulinarnych eksperymentów. Oferujemy przyprawy tradycyjne i egzotyczne. Zamawiając przeprawy online, możesz wybrać najróżniejsze warianty przyprawy oraz różnej wielkości opakowania.