Formy, blachy i naczynia żaroodporne
Formy do pieczenia, blachy oraz naczynia żaroodporne stanowią podstawowe elementy wyposażenia niemal każdej kuchni – szczególnie tej należącej do miłośnika wypieków. Poznaj naszą ofertę akcesoriów do pieczenia i
sprawdź, na co warto zwrócić uwagę, dokonując wyboru.
Formy i blachy do pieczenia ciast – różne kształty i rozmiary
Formy do pieczenia ciast przybierają dziś najróżniejsze kształty – mogą być kwadratowe, prostokątne czy okrągłe. Niektóre z nich służą do wypiekania babek lub mini babeczek. W formach można piec najróżniejsze słodkości – w tym kruche ciastka, biszkopty czy ciasta drożdżowe. Wąskie formy
nadają się znakomicie do pieczenia chleba i pasztetów. Okrągłe modele o dużej średnicy są z kolei idealne do własnoręcznego wypiekania pizzy.
Nasze formy oraz blachy do pieczenia ciast zostały wykonane z różnych materiałów. Wśród najbardziej polecanych produktów warto wymienić te
ze stali nierdzewnej oraz modele silikonowe. Są łatwe w użyciu i utrzymaniu w czystości oraz bezpieczne w kontakcie z żywnością.
Zarówno blachy, jak i formy są dostępne w wielu rozmiarach – od malutkich po duże, umożliwiające wypiekanie słodkości dla całej rodziny. Dobrą propozycją dla miłośników słodkości są foremki do rurek. Blachy do pieczenia ze stali nierdzewnej warto wyłożyć dobrej jakości papierem, jaki znajdziesz w osobnej kategorii
Folie, papiery i woreczki kuchenne..
Naczynia żaroodporne do pieczenia mięs oraz innych dań
Zapoznając się z naszym asortymentem, warto zwrócić uwagę na naczynia żaroodporne. Sprawdzają się przy pieczeniu mięs oraz całych dań. Stosowanie ich w kuchni wiąże się z szeregiem korzyści.
Potrawy przyrządzane w naczyniach żaroodpornych są lżejsze, a ich kaloryczność – mniejsza. Jest to możliwe za sprawą braku konieczności stosowania dodatkowej porcji tłuszczu. Mięsa pieczone w naczyniu są soczyste, a sam sposób obróbki termicznej nie powoduje utraty składników odżywczych.
Naczynie żaroodporne prostokątne lub okrągłe można śmiało wykorzystać do przygotowania potraw mięsnych, ryb, zapiekanek i wielu dań makaronowych. Pieczenie w naczyniu z pokrywką gwarantuje zachowanie doskonałego smaku i aromatu. Dobrze podpieczona potrawa wygląda ponadto smakowicie.
Nasze naczynia różnią się kształtem i rozmiarem. Dzięki temu z łatwością znajdziesz wśród nich to, które sprosta Twoim oczekiwaniom. Mamy w ofercie
duże, rodzinne naczynia żaroodporne, a także mniejsze modele, idealne dla jednej osoby.
Na co zwrócić uwagę, kupując formę, blachę lub naczynie żaroodporne?
Wybór formy, blachy do pieczenia czy naczynia żaroodpornego powinien odpowiadać indywidualnym potrzebom użytkownika. Należy zatem zwrócić uwagę na:
● zakres użytkowania – wybrany przedmiot musi odpowiadać potrzebom użytkownika i służyć mu w oczekiwanym przez niego zakresie. Należy ustalić, czy ma być wykorzystywany do pieczenia ciast, mięsa czy innych specjałów. Znając przeznaczenie naczynia, można łatwiej wybrać jego wielkość i pozostałe parametry;
● jakość wykonania – ważnym kryterium wyboru naczynia jest jakość wykonania i materiałów użytych w produkcji. Dobre blachy do pieczenia ciast, czyli te wykonane z jakościowej stali nierdzewnej, mogą służyć przez długie lata bez ryzyka pojawienia się rdzy. Należy wybierać tylko te formy silikonowe, które są pozbawione szkodliwych substancji. Warto pamiętać, że jakość blachy czy formy ma wpływ na jakość samych wypieków, a co za tym idzie – na zdrowie osób, które będą je spożywać;
● kształt – silikonowe formy do pieczenia, a nawet blachy ze stali nierdzewnej mogą mieć różne kształty. Aby kupić dobrą formę czy blachę do wypieków albo naczynie żaroodporne, trzeba ustalić, jaki powinna mieć kształt. W naszej ofercie znajdziesz blachy, formy i naczynia prostokątne, okrągłe i kwadratowe, a także formy do małych i dużych babek.
W naszym asortymencie znajdziesz
blachy ze stali nierdzewnej, formy silikonowe i naczynia żaroodporne z najlepszych materiałów, różniące się pod względem rozmiaru i kształtu. Oferujemy artykuły wyłącznie znanych i cenionych producentów. Rozglądając się za blachą lub innym naczyniem do pieczenia, sprawdź też nasze deski kuchenne. Taką deskę możesz śmiało wykorzystać jako podstawkę pod gorącą blachę z ciastem lub pod naczynie żaroodporne.