Zalety grilli gazowych
Grille gazowe to doskonałe rozwiązanie do przygotowywania posiłków w plenerze. Są łatwe w obsłudze, bezpieczne i nie generują uciążliwego dymu oraz odpadów w postaci popiołu i niedopalonego węgla drzewnego. Przygotowanie grilla gazowego trwa zaledwie chwilę. W trakcie użytkownik ma pełną kontrolę nad temperaturą i intensywnością grillowania ulubionych potraw. Niektóre modele są wyposażone w ruszty, które umożliwiają kierowanie strumienia ciepłego powietrza podgrzewanego przez palniki. Dzięki temu można je stosować także do wędzenia potraw.
Jaki grill gazowy wybrać?
Grill gazowy dobiera się do sposobu użytkowania. Większe grille pozwalają na jednoczesne przygotowywanie większej liczby dań, a mniejsze są wyposażone w ruszty o mniejszej powierzchni i mają mniejszą liczbę palników. Najmniejsze dwupalnikowe gazowe grille ogrodowe są wyposażone w ruszty o powierzchni przekraczającej 1000 cm2. W przypadku większości użytkowników taki grill z powodzeniem wystarcza do przygotowania żywności podczas spotkań w gronie rodziny i znajomych. Największe gastronomiczne grille gazowe są wyposażone w ruszty, których powierzchnia znacznie przekracza 6000 cm2. Dużą popularnością wśród kupujących cieszą się zaawansowane modele wyposażone w 3–4 palniki.
●
Grill dwupalnikowy – to niewielki ogrodowy grill gazowy na wysokim solidnym stojaku z kółkami lub kompaktowy grill mobilny. Zaawansowane grille przenośne z serii Campingaz mogą być wyposażone w opcjonalny wózek, który pozwala użytkować je jak tradycyjne modele ogrodowe. Najtańsze dwupalnikowe ogrodowe grille gazowe to wydatek niespełna 600 zł. Dobry grill Campingaz z dwukrotnie większym rusztem, ale bez wózka, kosztuje ponad 1500 zł.
●
Grille gazowe z 3 lub 4 palnikami – to popularna kategoria urządzeń wśród użytkowników indywidualnych. Najmniejsze ruszty 3- i 4-palnikowych grilli gazowych mają wymiary znacznie przekraczające 2000 cm2. W tej kategorii można kupić dobrej jakości ogrodowy grill 4-palnikowy z rusztem o powierzchni około 2500 cm2 za niespełna 1500 zł, jak i dwukrotnie droższe high endowe urządzenie do grillowania na gazie z trzema palnikami i rusztem o wymiarach zbliżających się do 3000 cm2. Dobre grille 3- i 4-palnikowe można z powodzeniem wykorzystać także do wędzenia mięs.
●
Duże gastronomiczne grille gazowe – to doskonale urządzenia do grillowania potraw dla klientów na dużych wydarzeniach. Grille gastronomiczne mogą być wyposażone w 6 palników, które skutecznie ogrzewają całą powierzchnię przeszło 6-metrowych rusztów.
Wybierając grill gazowy, warto sprawdzić wielkość rusztu i wyposażenia. Najtańsze modele mają ruszty ze stali chromowej oraz pokrywę. Droższe modele oferują solidne żeliwne ruszty, mogą też być wyposażone w zintegrowane aromatyzery, które pozwalają odparowywać tłuszcze i aromaty uwalniane z potraw podczas grillowania. Nadaje to żywności niepowtarzalny, bogaty smak charakterystyczny dla mięs wolno grillowanych. Dzięki dodatkowym akcesoriom grill gazowy można wykorzystać jako wędzarnię.
Grille gazowe na balkon, do ogrodu i na camping
Grille gazowe sprawdzają się doskonale w ograniczonej przestrzeni. Można ich używać na balkonach, tarasach i w ogródkach na patio w domach wielorodzinnych. Grill gazowy jest w pełni bezpieczny i nie wydziela uciążliwych woni i dymu, które są charakterystyczne dla ich tradycyjnych odpowiedników, szczególnie podczas rozpalania i rozgrzewania paleniska. Ponadto grill gazowy sprawdza się doskonale podczas precyzyjnego wolnego grillowania w temperaturze do 200°C oraz w trakcie wędzenia.
Proste sterowanie grilla gazowego i pełna kontrola nad intensywnością pracy palników i temperaturą rusztu daje wiele dodatkowych możliwości w porównaniu do urządzeń opalanych węglem. Ciekawym rozwiązaniem są grille wyposażone w opcjonalne płyty żeliwne do gotowania. To doskonałe akcesorium, które rozszerza możliwości plenerowej kuchni. W niektórych modelach płyty żeliwne są opalane dodatkowym palnikiem zamontowanym na zewnętrznej półce, w innych mogą stanowić element wymienny z rusztem lub jego częścią.
Grill gazowy z wędzarnią i piekarnikiem
Dobre grille gazowe mogą być wyposażone w specjalne aromatyzery. To elementy układane pod rusztem, na których osadza się wytopiony z potraw tłuszcz, woda i marynaty. Odparowanie wytopionych aromatów wzmaga proces karmelizacji i nadaje potrawom typowy smak kojarzony z wolno grillowanym mięsem. Aromatyzery można też wykorzystać w procesie wędzenia. Ustawia się na nich brytfannę z wodą i marynatą oraz skrzynki do wędzenia z wiórami lub pelletem. Dzięki temu można wędzić na standardowym ruszcie, w który wyposażony jest nasz grill.
Dobry grill gazowy to więcej możliwości i znacznie mniej problemów z przygotowaniami i sprzątaniem niż w przypadku grillowania na węglu. Większość urządzeń jest wyposażona w demontowany ruszt, osłony palników i pojemnik na wytopiony tłuszcz, co pozwala umyć zabrudzone części w zmywarce. Ponadto grille gazowe cieszą się opinią prostych w obsłudze. Użytkownicy twierdzą, że zamiana grilla na gazowy gwarantuje doskonały efekt już przy pierwszym użyciu. Różnica w jakości potraw i komfort grillowania mówią same za siebie. Wszystko dzięki pełnej kontroli nad procesem i temperaturą.