Mikrofalówka – czy jest potrzebna w kuchni?
Mikrofalówka to niezbędny element wyposażenia nowoczesnej kuchni. Urządzenie pozwala podgrzać wcześniej przyrządzone lub zakupione jedzenie. W ten sposób można zaoszczędzić dużo czasu, co docenią zwłaszcza zapracowane osoby. Nowoczesne mikrofale mogą z powodzeniem zastąpić płytę indukcyjną, piekarnik, czy kuchnię wolnostojącą. Dzięki temu sprawdzą się nawet w małym pomieszczeniu, w którym liczy się każdy centymetr.
Mikrofalówkę wolnostojącą można łatwo włączyć do aranżacji, a ponadto nie zajmuje dużo miejsca. Pamiętaj, żeby postawić ją blisko wolnego gniazdka.
Mikrofalówka to doskonała propozycja dla osób, które często się przeprowadzają lub chętnie zmieniają wystrój kuchni. Przyda Ci się szczególnie wtedy, gdy będziesz chciał zjeść talerz gorącej zupy, nie podgrzewając przy tym całego garnka potrawy. W ten sposób możesz też szybko odgrzać resztki obiadu lub kolacji.
Jak działa kuchenka mikrofalowa?
Magnetron jest nazywany sercem kuchenki mikrofalowej, ponieważ wytwarza fale o wysokiej częstotliwości. Ważną rolę odgrywa też talerz obrotowy, na którym kładziemy naczynie z daniem do podgrzania. Umożliwia on równomierne doprowadzenie potrawy do pożądanej temperatury. Wiele
mikrofalówek jest sterowanych ręcznie, co oznacza, że czas pracy i moc ustawiamy za pomocą pokręteł. Nowsze modele zostały wyposażone w panel sterowania. Dzięki temu możemy wybrać jeden z programów i precyzyjnie ustawić czas działania. Takie urządzenia mają ekran LCD, na którym można zobaczyć, ile sekund zostało do podgrzania potrawy. Oprócz tego sprzęt ma przyciski dotykowe, co znacznie ułatwia jego obsługę. Po zakończeniu zadania usłyszymy sygnał dźwiękowy. Modele z górnej półki same określają czas pracy, moc i program. Wystarczy, że włożymy danie do mikrofalówki i wybierzemy jedną z funkcji.
Jak bezpiecznie korzystać z mikrofali?
Zastanawiasz się, jak działają
kuchenki mikrofalowe? Sprzęt generuje fale elektromagnetyczne, które odbijają się od siatki na szybie drzwi i metalowych ścian. W ten sposób docierają one do potrawy, wprawiając w ruch cząsteczki wody. Wzrasta wówczas ich temperatura, co skutkuje podgrzaniem dania. Ze względów bezpieczeństwa mikrofala nie powinna mieć wgnieceń i uszkodzeń – w przeciwnym razie fale o wysokiej częstotliwości przedostaną się na zewnątrz. Podczas podgrzewania potrawy należy stać w odległości przynajmniej 5 cm od urządzenia. Do
mikrofalówek nie wolno wkładać metalowych talerzy i pojemników, można natomiast umieścić w nich ceramiczne i szklane (żaroodporne) naczynia.
Czy jedzenie z mikrofalówki jest zdrowe?
Niektóre osoby twierdzą, że podgrzewanie jedzenia w mikrofalówce jest niezdrowe. Należy zaznaczyć, że każda obróbka cieplna pozbawia produktów części składników odżywczych. Warzywa gotowane na parze zachowują najwięcej witamin i minerałów. Podgrzewanie w mikrofali jest o tyle korzystne, że poddajemy produkty krótkotrwałej obróbce cieplnej. Mikrofala sprawdzi się, gdy zrobiliśmy obiad, ale domownicy się spóźniają. Urządzenie podtrzyma temperaturę potrawy, a przy tym jej nie wysuszy ani nie sprawi, że stanie się gumiasta.
Mikrofala – na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Większość mikrofalówek ma moc 600–1000 W, należy podkreślić, że im jest ona mniejsza, tym dłużej trzeba poczekać na podgrzanie dania. Warto poszukać energooszczędnego modelu o mocy 1000 W. Nie pobiera on dużo prądu, a jednocześnie umożliwia rozmrażanie potraw i pieczenie ciast.
Mikrofalówka wolnostojąca cieszy się ogromną popularnością, ale coraz więcej osób wybiera też urządzenia do zabudowy. Proponowany model sprawdzi się wtedy, gdy cenisz sobie mobilność. W każdej chwili możesz ją postawić gdzie indziej.
Zanim podejmiesz ostateczną decyzję, sprawdź, z jakiego materiału wykonano mikrofalówkę. Dużą popularnością cieszą się urządzenia z emalii ceramicznej. Zwykle są one dostępne w dwóch kolorach – białym i czarnym. Materiał jest odporny na zarysowania, szybko się nagrzewa i można go łatwo wyczyścić. Wystarczy przetrzeć urządzenie miękką, wilgotną ściereczką.
Przydatne funkcje kuchenek mikrofalowych
Kuchenki mikrofalowe różnią się:
Jeśli szukasz urządzenia, w którym będziesz tylko podgrzewać lub rozmrażać dania, zwróć uwagę na najprostsze
mikrofalówki. Należy zaznaczyć, że podgrzewanie to tylko jedna z funkcji, którą oferują nowoczesne
mikrofale. W podstawowych modelach można też gotować potrawy, natomiast zaawansowane urządzenia pozwalają na grillowanie warzyw, czy pieczenie muffinek bądź szybkiego ciasta czekoladowego. Najlepsze
mikrofale są nie tylko funkcjonalne, ale również zachwycają eleganckim designem. Można ją też dopasować do mebli i pozostałych elementów wyposażenia, dzięki czemu wprowadzimy harmonię do swojej kuchni. Jeśli cenisz sobie wielofunkcyjne urządzenia, zwróć uwagę na
kuchenki mikrofalowe z termoobiegiem. Po jego włączeniu sprzęt przejmuje funkcję piekarnika. Oczywiście nadal sprawdzi się też jako klasyczna mikrofala.